XBLOG logo @2x

Σκιάθος: Υπέροχες παραλίες, πλούσια βλάστηση, έντονη νυχτερινή ζωή

Guest blogged post από την Αφροδίτη-Μαρία Βράγκαλη

Καλησπέρα σε όλους τους αναγνώστες του xblog.gr. Μετά από προτροπή του πολύ καλού φίλου και συνάδελφου στα media, Γιάννη, αποφάσισα να μοιραστώ σε αυτό το blog τις εντυπώσεις μου από τα νησιά που επισκέφθηκα φέτος.

To καλοκαιρινό μου «tour» ξεκίνησε την 1η Αυγούστου από τις πανέμορφες και καταπράσινες Σποράδες, με πρώτο προορισμό την κοσμική Σκιάθο. Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ότι, για να ταξιδέψεις προς τις Σποράδες, θα πρέπει να μεταβείς οδικώς στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου και απο εκεί συνεχίζεις με τα πλοία της γραμμής.

Έχοντας ακούσει πολλά για τις Σποράδες, μιας και φέτος έγινε πολύ διαφήμιση, λόγω των γυρισμάτων της κινηματογραφικής ταινίας Mamma mia, περίμενα να «βουλιάζει» το νησί από κόσμο, πράγμα που δεν αντίκρυσα με την είσοδό μου στο λιμάνι (όχι ότι με χάλασε κιόλας!). Κατεβαίνω λοιπόν, βρίσκω το ξενοδοχείο μου, αφήνω τις βαλίτσες μου και, επειδή η τρελή περιήγηση είναι στο αίμα μου, ξεκινώ για να γνωρίσω το νησί (trendy, άνετη παντοφλίτσα και έτοιμη για περιπέτεια)!

Πρώτος σταθμός το λιμάνι και η Χώρα του νησιού, όπου εδώ χτυπά η καρδιά ολόκληρης της Σκιάθου, μιας και ο μοναδικός οικισμός, όσο παράξενο και αν ακούγεται είναι η Χώρα. Πανέμορφη, περιποιημένη, πολύβουη και γραφική, χωρίς να χάνει το νησιώτικο χαρακτήρα της.

Προχωρώντας προς τα αριστερά, κατεβαίνοντας απο το πλοίο, συναντάς τις καφετέριες, οι οποίες είναι πολλές και για όλα τα γούστα. Απέναντι στην προβλήτα υπάρχουν τα καραβάκια που, με 20 ευρώ, σου κάνουν το γύρο της Σκιάθου. Αξίζει να αφιερώσετε μία μέρα με καραβάκι, γιατι η διαδρομή αξίζει τα λεφτά της. Επιλέγοντας το γύρο του νησιού, κάνεις τέσσερις στάσεις για μπάνιο.

Η πρώτη στάση είναι η ξακουστή παραλία «Λαλάρια», με άσπρο βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά. Σε αυτήν έχεις πρόσβαση μόνο μέσω θαλάσσης και είναι πανέμορφη. Συνεχίζοντας, περνάς από τη «μαύρη σπηλιά» και τη «σπηλιά της φόνισσας» (τίτλος ποιήματος και του Σκιαθίτη ποιητή Παπαδιαμάντη). Συνήθως όλα τα καραβάκια έχουν και ξενάγηση, για να ξέρετε και τι βλέπετε.

Συνεχίζουμε, έχοντας ήδη εντυπωσιαστεί, στην παραλια του Κάστρου. Φοβερά νερά για μπάνιο, αλλά αυτό που προκαλεί δέος είναι η ερειπωμένη πια καστροπολιτεία. Υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1830 και στο εσωτερικό του υπήρχαν 300 σπίτια και 30 εκκλησίες και ήταν χτισμένο στην κορυφή του βράχου για να προσφέρει προστασία από τις πειρατικές επιδρομές.

Σήμερα σώζονται μόνο τρεις εκκλησίες και μπορείτε να το επισκεφθείτε ανεβαινόντας τις σκάλες και τα μονοπάτια που υπάρχουν κατά μήκος του βουνού. Είναι περίπου 20 λεπτά ανάβαση και ίσως κάπως κουραστικο για όσους δεν είναι σε άριστη φυσική κατάσταση, αλλά η θέα σε αποζημιώνει. Τελευταία στάση για μπάνιο στο νησάκι Τσουγκριάς, απέναντι από τη Σκιάθο, που εμένα προσωπικά δεν με ενθουσίασε. Θεωρώ ότι έχει υπερεκτιμηθεί.

Γυρνώντας πίσω στο λιμάνι, μπορείτε να επισκεφθείτε τη μικρή Χερσόνησο του Μπούρτζι. Απίστευτο μέρος για ρομαντικές βόλτες. Υπάρχει και καφετέρια για να απολαύσετε τον καφέ σας, σε συνδυασμό με την πανέμορφη θέα. Στην είσοδό του υπάρχει η προτομή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και το μνημείο του αφανούς ναύτη. Το Μπούρτζι σήμερα είναι τα ερείπια του ενετικού φρουρίου που ανήκε στα αδέρφια Γκίζι το 1207, όταν κατέλαβαν το νησί.

Κατεβαίνωντας από το Μπούρτζι, μπορούμε να κινηθούμε τέρμα δεξιά, οπου συναντάμε ταβέρνες και παραλιακά club για τη νυχτερινή μας διασκέδαση, τα οποία γεμίζουν ασφυκτικά. Τα μπαράκια βρίσκονται από την αριστερή μεριά του λιμανιού. Το πιο γνωστό είναι οι «Μαξιλάρες» που, όπως θα φαντάζεστε και από το όνομα, κάθεσαι πάνω σε μαξιλάρες μέσα στο σοκάκι και απολαμβάνεις το κοκτέιλ σου. Εκεί θα συναντήσετε ηλικίες με μέσο όρο τα 20-22 χρόνια. Όσον αφορά το θέμα της διασκέδασης, το νησί είναι αναπτυγμένο τουριστικά που δεν θα σας λείψει τίποτα.

Για τους λάτρεις της ιστορίας και των σουβενίρ, υπάρχει η πιο κεντρική και πολυσύχναστη οδός Παπαδιαμάντη. Ένα στενό, πλακόστρωτο σοκάκι, που όλες τις ώρες είναι γεμάτο κόσμο. Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε και το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που λειτουργεί ως μουσείο. Η διαρρύθμιση παραμένει όπως όταν ζούσε σε αυτό και περιλαμβάνει πολλά απο τα προσωπικά του αντικείμενα και έπιπλα. Αξίζει μία επίσκεψη όπωσδήποτε.

Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε τις διάφορες εκκλησίες του νησιού και το μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο βόρειο μέρος της Χώρας, που θα σας εντυπωσιάσει.

Κάτι το οποίο θα βρείτε πολύ βολικό στο νησί, εάν δεν έχετε αυτοκίνητο, είναι η απίστευτα τακτική, ανά δεκάλεπτο σε περίοδο αιχμής, συγκοινωνία με τα τοπικά ΚΤΕΛ που σας πάνε παντού. Ο κεντρικός δρόμος της Σκιάθου είναι κυριολεκτικά μόνο ένας και ξεκινά από τη Χώρα κατά μήκος της παραλιακής, με στάσεις σε όποια παραλία θέλετε.

Υπάρχουν παραλίες που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς. Από την απόλυτα ερημική, την πιο οικογενειακή, αυτή των γυμνιστών και φυσικά την πιο οργανωμένη και κοσμική. Απλά το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε!

Η παραλία «Κουκουναριές» είναι η καλύτερη, πιο τουριστική και οργανωμένη, όπου δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξετρελαθείτε. Ένα πυκνό πευκοδάσος περιβάλλει την παραλία και δημιουργεί απίστευτη αίσθηση εξωτικού προορισμού. Φανταστείτε… ξαπλωμένοι στην ξαπλώστρα σας, πίσω να ακούγεται dance μουσική από τα beach bars, πίσω σας τα πανύψηλα πεύκα και μπροστά σας γαλαζόπρασινα νερά για μπάνιο ή water sports. Τι άλλο να θέλει κάποιος από τις διακοπές του; Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που θεωρείται προστατευόμενη περιοχή και επίσης μία από τις ομορφότερες και πολυ–φωτογραφημένες παραλίες παγκοσμίως.

Αν έχετε πολλές μέρες στη διάθεσή σας και θέλετε να γνωρίσετε όλες τις Σποράδες, υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια για Σκόπελο και Αλόννησο με συμβατικά πλοία, ιπτάμενα δελφίνια και ταχύπλοα Flyingcat. Στην Αλόννησο μπορείτε να επισκεφθείτε και το θαλάσσιο πάρκο, όπου προστατεύονται τα δελφίνια και οι φώκιες μονάχους–μονάχους.

Είτε μείνετε στη Σκιάθο λοιπόν, είτε γυρίσετε όλες τις Σποράδες, το σίγουρο είναι ότι θα βρείτε ό,τι θελήσετε, όπως το θελήσετε και θα επίστρεψετε με τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις. Να προσέχετε μόνο τον οικονομικό σας προυπολογισμό, γιατί η Σκιάθος δεν θεωρείται και το πιο φθηνό νησί.

Καλό σας ταξίδι και καλή διασκέδαση!

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.