XBLOG logo @2x

Σαλάτα με ρεβύθια και πορτοκάλι: Ένας διαφορετικός γευστικός τρόπος να φαμε όσπρια

Υλικά για 4 άτομα

  • ½ πακέτο ρεβύθια
  • 1 μαρούλι
  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 1-2 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 μέτρια ντομάτα
  • 1 μέτριο αγγούρι
  • 1-2 μέτρια πορτοκάλια

Για το ντρέσινγκ

  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 κουτ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο ή χυμός ½ λεμονιού
  • 1 κουταλιά σούπας μέλι
  • λίγο αλάτι και πιπέρι

Tip: Mπορείτε να αλλάξετε τις αναλογίες των υλικών, ανάλογα με την γεύση που θέλετε.

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τα ρεβύθια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, αφαιρούμε τον αφρό που έχει δημιουργηθεί. Προσθέτουμε λίγο δεντρολίβανο για γεύση και τα βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μπορούμε επίσης να μουλιάσουμε τα ρεβύθια και μερικές ώρες πριν με λίγη μαγειρική σόδα, ωστόσο χάνουν πολύτιμες βιταμίνες.
  2. Πλένουμε καλά και κόβουμε όλα τα λαχανικά για τη σαλάτα. Καθαρίζουμε καλά τα πορτοκάλια, αφαιρώντας τα σποράκια και την άσπρη φλούδα, και τα κόβουμε φετούλες. Βάζουμε τα υλικά μας σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Βάζουμε σε ένα βαζάκι ή σέικερ τα υλικά για το ντρέσινγκ και τα χτυπάμε καλά.
  4. Προσθέτουμε και τα ρεβύθια στο μπολ και περιχύνουμε την σαλάτα μας με το ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε καλά.
  5. Σερβίρουμε!

Διατροφικό Σχόλιο

Τα όσπρια είναι βασικός εκπρόσωπος της μεσογειακής διατροφής και πρέπει να υπάρχουν στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο τουλάχιστον 1-2 φορές. Συνήθως όλοι περιοριζόμαστε στην κατανάλωση των οσπρίων με τη μορφή σούπας, αλλά με λίγη φαντασία μπορούν να προκύψουν διάφορες γευστικές συνταγές, που θα δίνουν μια ξεχωριστή αλλά και υγιεινή νότα στο τραπέζι μας.

Σαλάτα 02Η βάση της συγκεκριμένης συνταγής είναι τα ρεβύθια, που αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, ειδικά όταν συνδυάζονται με ψωμί ή άλλα αμυλούχα τρόφιμα, όπως είναι το ρύζι. Επιπρόσθετα, τα όσπρια είναι πλούσιες πήγες σιδήρου, ένα απαραίτητο μέταλλο για την καλή υγεία του οργανισμού, καθώς συμμετέχει σε πλήθος σημαντικών μεταβολικών διεργασιών. Παράλληλα τα ρεβύθια αποτελούν και μια εναλλακτική πηγή ασβεστίου, που ενισχύει τα οστά, καθώς και άλλων πολύτιμων μετάλλων για το σώμα. Τέλος είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου.

Η συγκεκριμένη σαλάτα συνδυάζει και μια ποικιλία λαχανικών, εξασφαλίζοντας έτσι την πρόσληψη πλήθους βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, αλλά και αντιοξειδωτικών. Το πορτοκάλι εφοδιάζει τη σαλάτα με επιπλέον βιταμίνη C, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Τέλος, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και βιταμίνες, ενώ το μέλι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, που το καθιστούν μία ιδανική γλυκιά επιλογή που μπορεί να έχει θέση και στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Η πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που προσφέρει αυτή η σαλάτα, την καθιστούν ένα πλήρες γεύμα, υγιεινό, αλλά και ταυτόχρονα πολύ γευστικό. Είναι ένας εύκολος εναλλακτικός τρόπος να εισάγουμε τα όσπρια στο διαιτολόγιο μας και να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην υγεία. Καλή σας όρεξη λοιπόν!

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.