XBLOG logo @2x

Ρόδος: Τουριστικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου

Καθώς το μεταπτυχιακό μου ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, αποφάσισα να επισκεφθώ για λίγες μέρες τη Ρόδο, ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας και τον πρώτο ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό. Παρόλο που ο Οκτώβριος έχει μπει για τα καλά, το νησί ακόμα ζει σε ρυθμούς καλοκαιριού, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 25 βαθμούς Κελσίου και τους τουρίστες να κάνουν ηλιοθεραπεία στις απέραντες αμμουδιές του νησιού.

Χάρη στις φυσικές της ομορφιές, τα ανεπανάληπτα ιστορικά μνημεία και τις εξαιρετικές τουριστικές υποδομές της, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παραθεριστικούς προορισμούς για όλους τους μήνες του χρόνου.

Όταν οι Ολύμπιοι Θεοί επικράτησαν των Γιγάντων, ο Δίας αποφάσισε να μοιράσουν τη γη. Όμως, ο ήλιος έλειπε κι έτσι έμεινε χωρίς δική του γη. Ως δίκαιος αρχηγός, ο Δίας του υποσχέθηκε ότι θα του έδινε το πρώτο κομμάτι στεριάς που θα αναδύονταν από τη θάλασσα. Εκείνη την ώρα από τα βάθη του Αιγαίου ξεπήδησε ένα πανέμορφο νησί.

Μόλις αντίκρισε το φως του ήλιου άνθισε και απέραντα καταπράσινα δάση και κοιλάδες με τρεχούμενα νερά γέμισαν τις εύφορες εκτάσεις του, κάνοντάς το να μοιάζει με σμαράγδι που κολυμπά στο πέλαγος. Ο ήλιος το ερωτεύτηκε και από τότε λούζει με τις χρυσές αχτίδες του την Ρόδο, το νησί του, χαρίζοντάς της τον τίτλο της ηλιόλουστης νήσου. Έτσι, σύμφωνα με την μυθολογία, εξηγείται το γεγονός ότι η Ρόδος είναι το νησί με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Είναι το φωτεινότερο και λαμπερότερο νησί της Μεσογείου.

Γενικές πληροφορίες για τη Ρόδο

Το μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων, είναι ιδιαίτερα ευνοημένο από τη φύση. Εκτός από τις αξιομνημόνευτες φυσικές καλλονές του, βρίσκεται και σε μια προνομιακή γεωγραφική θέση που συνετέλεσε στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού σε κάθε ιστορική περίοδο. Γι΄αυτό και στο παρελθόν διασταύρωσαν τα ξίφη τους ετερόκλητοι πολιτισμοί από την Ανατολή και τη Δύση, διεκδικώντας την κυριαρχία του ξεχωριστού αυτού νησιού. Καθένας από αυτούς άφησε τα σημάδια του στο νησί.

Κατά τη περιήγησή του στο νησί εντυπωσιάζεται κανείς από τα όσα αντικρίζει. Η Μεσαιωνική πόλη με τα λαμπρά οικοδομήματα που στέγασαν τους Ιππότες και τα επιβλητικά νεοκλασικά κτίρια, κληροδοτήματα της ιταλικής κατοχής αποτελούν το σήμα κατατεθέν της πόλης της Ρόδου, ενώ τα εκτός πόλης μνημεία, εξίσου σημαντικά και διαφόρων ιστορικών περιόδων, κερδίζουν με τη σειρά τους το θαυμασμό των επισκεπτών για όσα αντιπροσωπεύουν.

Οι Πήγες της Καλλιθέας, οι αρχαιότητες της Ιαλυσού, του Μόντε Σμιθ, της Καμείρου, η Ακρόπολη της Λίνδου και τα αρχοντικά της, όλα αποκαλύπτουν πτυχές του παρελθόντος του νησιού που ζει μέσα από τα αξεπέραστα αυτά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα.

Και φυσικά οι ατέλειωτες παραλίες με τις κατάξανθες αμμουδιές και τα βαθυγάλαζα νερά του Αιγαίου να σας συνοδεύουν στις διαδρομές σας, αλλά και τα πευκοδάση ή οι αμπελώνες που γεμίζουν χρώμα τις ορεινές περιπλανήσεις σας, θα σας γεμίσουν γλυκές αναμνήσεις.

Σήμερα, η Ρόδος αξιοποιώντας τη σπουδαία αυτή κληρονομιά της, έχει αναδειχτεί σ΄ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο διεθνούς φήμης. Υπερπολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια όλων των ειδών, εντυπωσιακά καταστήματα, δεν μπορεί παρά να ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το νησί φημίζεται και για την έντονη νυχτερινή ζωή, στην οποία την πρωτοκαθεδρία έχουν τα γνωστά μπαράκια στα στενα της παλιάς πόλης, καθώς και το πολυφημισμένο καζίνο.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.