XBLOG logo @2x

Πώς να εγκαταστήσετε το Google Analytics στο site σας

Πριν από μερικές μέρες είδα σε ένα site μία adsense διαφήμιση που έγραφε ότι αναλαμβάνουν την εγκατάσταση του Google Analytics στο site σας. Θέλω να πιστεύω ότι εννοούσαν δωρεάν εγκατάσταση, γιατί αν φτάσουμε στο σημείο να ζητούν χρήματα (;) για ένα απλό copy paste ενός έτοιμου κώδικα τότε ζήτω που καήκαμε…

Έτσι, είπα να γράψω ένα post με οδηγίες για την εγκατάσταση του Google Analytics στο site σας. Περιττό να αναφέρω ότι το Google Analytics θεωρείται εδώ και καιρό η πιο αξιόπιστη εφαρμογή για στατιστικά επισκεψιμότητας ενός site, το εμπιστεύονται οι περισσότερες διαφημιστικές κλπ.

Καταρχήν για να χρησιμοποιήσεις το Google Analytics θα πρέπει να είσαι εγγεγραμμένο μέλος στο Google. Αν δεν είσαι, μπορείς να αποκτήσεις λογαριασμό στο Google κάνοντας κλικ εδώ. Από τη στιγμή λοιπόν που είσαι εγγεγραμμένος στο Google δεν έχεις παρά να μπεις στη σελίδα του Google Analytics. Στα σχετικά πεδία εισάγεις το email και το password σου και κάνεις κλικ στο κουμπί που γράφει “Sign in”.

Στη σελίδα που θα ανοίξεις αφού κάνεις “sign in” θα δεις πάνω κάτω τα παρακάτω, μόνο που στο σημείο Website Profiles που στο παρακάτω screenshot βλέπεις δύο sites σε εσένα θα είναι κενό, γιατί απλούστατα δεν έχεις εγκαταστήσει ακόμα το Google Analytics σε κάποιο site.

Google Analytics 01

Κάνεις κλικ στο Add Website Profile και μεταφέρεσαι στη σελίδα, μέρος της οποίας βλέπεις ακριβώς από κάτω. Στη σελίδα αυτή θα πρέπει να συμπληρώσεις το domain που έχει το site, τα στατιστικά του οποίου θέλεις να παρακολουθείς μέσω του Google Analytics. Στο πεδίο δηλαδή που εγώ συμπλήρωσα για το παράδειγμα το www.mysite.gr εσύ θα εισάγεις τη διεύθυνση του δικού σου site.

Google Analytics 02

Επιλέγεις τη ζώνη ώρας που έχει η χώρα που βρίσκεσαι (είναι επιλεγμένο από μόνο του συνήθως) και στη συνέχεια κάνεις κλικ στο Continue. Στη σελίδα που θα ανοίξει θα δεις τον κώδικα που πρέπει να τον επιλέξεις ολόκληρο και να κάνεις copy.

Google Analytics 03

Αφού κάνεις copy ολόκληρο τον κώδικα, κάνεις κλικ στο Finish. Στη συνέχεια θα πρέπει να μεταβείς στον κώδικα του website σου και να τον κάνεις paste στο σημείο ακριβώς πριν το </body>. Στο παρακάτω screenshot βλέπεις ένα μέρος του κώδικα που έχουν τα blogs που είναι βασισμένα στο wordpress.

Google Analytics 04

Εάν έκανες όλα τα βήματα όπως περιγράφονται παραπάνω, τότε έχεις εγκαταστήσει σωστά τον κώδικα του Google Analytics και δεν έχεις παρά να περιμένεις περίπου μία ημέρα για να κάνεις sign in στο Google Analytics και να δεις τα πρώτα στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας του site σου.

Μπορείτε να διαβάσετε κάποια πράγματα για τα βασικότερα στοιχεία επισκεψιμότητας που δίνει το Google Analytics στο σχετικό post του AboutSEO.gr.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.