XBLOG logo @2x

Πώς να αποφύγετε τους dialers

VivodiΣε συνέχεια του χθεσινού μου post σχετικά με τα προσωρινά μέτρα που έλαβε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων για την προστασία των χρηστών από τους dialers, ως συνδρομητής της Vivodi έλαβα σήμερα το παρακάτω email, το οποίο ενημερώνει σχετικά με την κακόβουλη χρήση των dialers, πώς να τους αποφύγουμε κλπ. Βέβαια όπως αναφέρεται και στο email η ανακοίνωση και τα όσα γράφονται σε αυτήν δεν αφορούν χρήστες adsl, οι οποίοι δεν κινδυνεύουν από dialers, όμως διαβάζοντάς το μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον και πιστεύω ότι για κάποιον που δε γνωρίζει αρκετά για dialers κλπ θα είναι χρήσιμο είτε έχει adsl είτε όχι.

Ακολουθεί το email που έλαβα από τη Vivodi:

Αγαπητοί συνδρομητές, λαμβάνετε αυτή την ενημέρωση λόγω της αύξησης κρουσμάτων τηλεφωνικής απάτης με την χρήση ακούσιων dialers. Aν και η παρακάτω ανακοίνωση δεν αφορά χρήστες των υπηρεσιών ADSL της Vivodi είναι παρόλα αυτά καλές συμβουλές για ασφαλή χρήση των υπολογιστών σας και του Internet γενικότερα.

Πιο συγκεκριμένα η ΕΕΤΤ έλαβε έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό παραπόνων για κλήσεις σε ακριβούς διεθνείς προορισμούς από τον υπολογιστή καταναλωτών. Η ΕΕΤΤ, αφού διερεύνησε καταγγελίες καταναλωτών και συνέλλεξε στοιχεία κίνησης τόσο από τον ΟΤΕ όσο και από τους υπόλοιπους παρόχους δημόσιων τηλεφωνικών υπηρεσιών, διαπίστωσε σημαντική αύξηση των κλήσεων προς τους διεθνείς προορισμούς Nauru (+00674), Solomon Islands (00677) και Wallis and Futuna (++00681), από την αρχή του έτους 2007. Αποφάσισε λοιπόν την προσωρινή φραγή της απευθείας κλήσης από σταθερά τηλέφωνα προς τους διεθνείς προορισμούς Nauru (00 674), Solomon Islands (00677) και Wallis and Futuna (00 681). Η κίνηση προς τους συγκεκριμένους διεθνείς προορισμούς θα εξυπηρετείται μέσω της υλοποίησης από τον ΟΤΕ υπηρεσίας τηλεφωνητή (operator) έτσι ώστε να αποφεύγονται ακούσιες κλήσεις μέσω του υπολογιστή. Επιπλέον η ανωτέρω λίστα με τους διεθνείς προορισμούς θα συμπληρώνεται ή /και θα τροποποιείται από την ΕΕΤΤ με βάση τα στοιχεία που θα συλλέγει.

Τι είναι τα προγράμματα dialers;
Οι dialers εγκαθίστανται στους υπολογιστές χωρίς τη συναίνεση του χρήστη, συνήθως όταν αυτός επισκεφθεί κακόβουλους δικτυακούς τόπους. Αν ο υπολογιστής είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο μέσω απλής τηλεφωνικής γραμμής, το dialer εκτρέπει τη σύνδεση σε ακριβές τηλεφωνικές γραμμές. Συνήθως η αλλαγή είναι από το συνήθη αριθμό του παροχέα Internet (ISP) που χρησιμοποιείτε, σε έναν αριθμό αυξημένης χρέωσης, είτε αυτός είναι της σειράς 90ΧΧΧΧΧΧΧΧ είτε αριθμός στο εξωτερικό (00ΧΧΧΧΧΧΧΧΧ).

Οι dialers μπορεί να είναι ένας νόμιμος και βολικός τρόπος για να πληρώσει ο χρήστης πρόσβαση σε ειδικό περιεχόμενο μέσω του διαδικτύου (π.χ. λογισμικό, παιχνίδια, SMS logos, κ.λ.π.), αντί χρήσης πιστωτικής κάρτας. Στην περίπτωση αυτή, ο χρήστης αντί να χρησιμοποιήσει πιστωτική κάρτα για τη χρέωσή του ειδικού περιεχομένου κάποιου διαδικτυακού τόπου, χρεώνεται για το περιεχόμενο αυτό στο λογαριασμό του τηλεφώνου του μέσω των αριθμών αυξημένης χρέωσης, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας αυξημένης τιμολόγησης που καλεί από το τηλέφωνό του (π.χ. Audiotex).

Ο τρόπος με τον οποίο οφείλουν να λειτουργούν οι νόμιμοι dialers, προστατεύοντας τον καταναλωτή, είναι ο ακόλουθος: αν προσπαθήσετε να επισκεφτείτε μία ιστοσελίδα η οποία προσφέρει ειδικό περιεχόμενο με αυτόν τον τρόπο, θα εμφανιστεί στην οθόνη σας ένα παράθυρο διαλόγου το οποίο σας ρωτά αν θέλετε να κατεβάσετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα dialer. Επίσης σας ενημερώνει για το είδος της υπηρεσίας την οποία πρόκειται να χρησιμοποιήσετε και για τη χρέωσή της. Αν επιλέξετε “yes”, το λογισμικό του dialer εγκαθίσταται στον υπολογιστή σας. Το λογισμικό αλλάζει τον αριθμό σύνδεσής σας στο διαδίκτυο με αυτόν της αυξημένης χρέωσης, ενώ εσείς έχετε τη δυνατότητα πρόσβασης στο ειδικό περιεχόμενο ενώ χρεώνεστε με αυξημένη τιμολόγηση. Καθ’ όλη τη διάρκεια πρόσβασης στο ειδικό περιεχόμενο, υπάρχει στην οθόνη σας ένδειξη ότι χρησιμοποιείται σύνδεση στο διαδίκτυο αυξημένης χρέωσης. Στη συνέχεια, μόλις αποσυνδεθείτε από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ο dialer απεγκαθίσταται από τον υπολογιστή σας, και η σύνδεση του modem επιστρέφει στον αριθμό του παροχέα Internet (ISP) που χρησιμοποιείτε.

Ποιο είναι το πρόβλημα;
Το πρόβλημα ξεκινά όταν ο χρήστης δεν γνωρίζει ότι έχει «κατεβάσει» (download) έναν dialer από το διαδίκτυο ή όταν δεν γνωρίζει τι κάνει αυτός ο dialer τον οποίο έχει κατεβάσει. Η απάτη μέσω dialers συμβαίνει όταν ο διαδικτυακός τόπος δεν καθιστά σαφές για τον χρήστη ότι με τις ενέργειές του, οδηγείται στην εγκατάσταση λογισμικού στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή ή ότι η σύνδεσή του στο διαδίκτυο θα αλλάξει, όχι μόνο για την πρόσβαση σε ειδικό περιεχόμενο, αλλά σε πιο συχνή ή και μόνιμη βάση.

Οι dialers αυτοί μπορεί να πραγματοποιούν συνέχεια κλήσεις προς έναν αριθμό αυξημένης χρέωσης, εις βάρος του χρήστη, κατά τη διάρκεια όλου του εικοσιτετραώρου, ακόμα και κάθε λίγα λεπτά, αρκεί ο υπολογιστής να είναι αναμμένος. Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα, κάποιοι dialers να φτάσουν στον χρήστη ως συνημμένα (attachment) σε κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail). Αυτοί δεν είναι εύκολο να ανιχνευθούν, και εγκαθίστανται χωρίς να ζητήσουν τη συγκατάθεση του χρήστη. Απάτες τέτοιου είδους μπορεί ακόμα να σιγήσουν τους ήχους κλήσης (dialing) στο διαδίκτυο που κάνει το modem σας για να αποκρύψουν το γεγονός ότι το modem πραγματοποιεί μία κλήση.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχει εγκατασταθεί στον Η/Υ σας ένας dialer;
1. Θα ακούσετε το modem σας να αποσυνδέεται και να πραγματοποιεί νέα κλήση (εκτός εάν ο dialer έχει σιγήσει τους ήχους κλήσης).
2. Είναι πιθανόν, η ταχύτητα της σύνδεσής σας με το Internet να είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι συνήθως. Μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι γι’ αυτό, αλλά ξεκινήστε εξετάζοντας τη σύνδεσή σας (dial up settings).
3. Θα λάβετε έναν απρόσμενα υψηλό λογαριασμό τηλεφώνου, στον οποίο θα βρείτε κλήσεις σε άγνωστους αριθμούς υψηλής χρέωσης ή εξωτερικού
4. Είναι πιθανόν, παρά το γεγονός ότι θα είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, να μην μπορείτε να στείλετε ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails)

Τι μπορείτε να κάνετε για να προφυλαχτείτε;
1. Να κλείνετε τον Η/Υ σας όταν δεν τον χρησιμοποιείτε
2. Ποτέ μην ανοίγετε attachments ηλεκτρονικών μηνυμάτων αν δεν γνωρίζετε τι είναι, διότι θα μπορούσε να είναι ένας κακόβουλος dialer
3. Θα πρέπει πάντα να έχετε εγκατεστημένο ένα πρόγραμμα antivirus στον υπολογιστή σας όπως το Avast ή το Nod32 κλπ. Οι περισσότεροι dialers ανιχνεύονται από τα πρόσφατα αντιικά προγράμματα. Βεβαιωθείτε ότι το αντιικό σας πρόγραμμα παρέχει αυτή τη δυνατότητα και φροντίστε να το ενημερώνετε συστηματικά.
4. Κατά καιρούς θα πρέπει να ελέγχετε τον υπολογιστή σας για spyware με ένα πρόγραμμα όπως το Spybot Search and Destroy το οποίο θα εντοπίσει τα ύποπτα προγράμματα, θα σας περιγράψει τι κάνουν και στη συνέχεια θα σας βοηθήσει να τα απεγκαταστήσετε.
5. Εξετάζετε συχνά τις παραμέτρους σύνδεσης του Η/Υ σας με το διαδίκτυο για να βεβαιώνεστε ότι ο αριθμός που καλεί το modem σας για να συνδεθεί είναι ο σωστός.
6. Να είστε επιφυλακτικοί όταν επιλέγετε με το ποντίκι σας (click) σε αναδυόμενα παράθυρα (pop-up windows) που εμφανίζονται ξαφνικά στην οθόνη σας. Αν έχετε αμφιβολία για το αν επιθυμείτε να δείτε το συγκεκριμένο περιεχόμενο, πάντα να επιλέγετε με το ποντίκι σας την απάντηση «no» ή να κλείνετε το παράθυρο.
7. Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί αν κατά την περιήγησή σας στο διαδίκτυο μεταφερθείτε σε κάποια ιστοσελίδα την οποία δεν περιμένατε.
8. Να έχετε δυνατά την ένταση του modem σας έτσι ώστε να ακούσετε τους ήχους στην περίπτωση που το modem σας αποσυνδεθεί και επιχειρεί να πραγματοποιήσει και πάλι κλήση.
9. Αν προσέξετε κάποιο εικονίδιο (icon) στην επιφάνεια εργασίας σας (desktop) που σας φαίνεται άγνωστο, εξετάστε το και σβήστε ο,τιδήποτε δεν αντιστοιχεί σε έγκυρες εφαρμογές. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα σβήσετε μόνο τα εικονίδια αλλά θα απεγκαταστήσετε (uninstall) και τις σχετικές εφαρμογές.
10. Ενημερώστε την οικογένειά σας για την απειλή των κακόβουλων dialers και ελέγξτε τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά σας.
11. Μπορείτε να ζητήσετε να σας ενεργοποιήσουμε την υπηρεσία της φραγής για εξερχόμενες κλήσεις προς αριθμούς αυξημένης χρέωσης και αριθμούς εξωτερικού.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.