XBLOG logo @2x

Προοδεύει η Ελλάδα στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

Την πρόοδο που συντελείται στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες επισημαίνει η 15η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και καταγράφει την πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών κατά το 2009…

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι ευρυζωνικές γραμμές αυξήθηκαν από 1.506.614 στο τέλος του 2008 (διείσδυση 13,4%) σε 1.916.630 στο τέλος του 2009 (διείσδυση 17%). Η αύξηση αυτή της ευρυζωνικής διείσδυσης είναι η τρίτη υψηλότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σηματοδοτώντας τη συνεχιζόμενη σύγκλιση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι γραμμές Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο (ΑΠΤΒ) συνεχίζουν να αποτελούν κύριο όχημα ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, φτάνοντας τις 987.310 στο τέλος του 2009, έναντι 646.124 στο τέλος 2008, (αύξηση 53%). Αντίθετα, σημαντική αδυναμία αποτελεί η απουσία σταθερών εναλλακτικών δικτύων, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που το ποσοστό των ευρυζωνικών γραμμών μέσω τεχνολογιών εκτός DSL είναι σχεδόν μηδενικό.

Στην αγορά κινητής τηλεφωνίας η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που παρουσίασαν σημαντική αύξηση της διείσδυσης, η οποία βρίσκεται λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (125% έναντι 122%). Αντίθετα, παραμένει χαμηλή η διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας, δεδομένου ότι το ποσοστό των συνδέσεων για την παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης στο internet σε laptop μέσω κινητών δικτύων βρίσκεται μόλις στο 2% έναντι 5,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας διατηρείται η υψηλή συγκέντρωση, με τον ΟΤΕ να διατηρεί υψηλά μερίδια σε όλες τις κατηγορίες κλήσεων, σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες.  Αντίστοιχα, τα ποσοστά των καταναλωτών που χρησιμοποιούν εναλλακτικούς παρόχους για εθνικές ή διεθνείς κλήσεις ή για απ’ ευθείας πρόσβαση στο δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο υπολείπονται  σημαντικά των  Ευρωπαϊκών μέσων όρων.

Ολόκληρη την Έκθεση μπορείτε να τη δείτε εδώ!

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.