XBLOG logo @2x

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2009: Ξεκινούν στις 15 Μαΐου 2009, 88.262 οι εισακτέοι φέτος

student studying

Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2009 ολοκληρώνεται το φετινό διδακτικό έτος, ενώ οι πανελλήνιες εξετάσεις θα αρχίσουν την Παρασκευή 15 Μαΐου 2009, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, με το πρόγραμμα των εξετάσεων να ανακοινώνεται σύντομα.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης και τον αριθμό εισακτέων στα Πανεπιστήμια, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) Αθήνας και στα τμήματα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος οι θέσεις:

  • στα πανεπιστήμια αυξάνονται συνολικά κατά 970
  • στα ΤΕΙ παραμένουν οι ίδιες, ενώ έχει πραγματοποιηθεί ανακατανομή των θέσεων στα ήδη υπάρχοντα αλλά και στα 13 νεοϊδρυθέντα τμήματα
  • στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες αυξάνονται κατά 30

Σημειώνεται ότι η φετινή αύξηση προκύπτει από την κάλυψη των αναγκών των τριών νεοϊδρυθέντων Πανεπιστημιακών τμημάτων (300 νέοι εισακτέοι στα 2 νέα Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και 100 νέοι εισακτέοι στο νέο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Λήμνο), καθώς επίσης και μιας σειράς πανεπιστημιακών τμημάτων κατά κύριο λόγο της περιφέρειας, και αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες και πραγματικές ανάγκες.

Με βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση, οι θέσεις εισακτέων για το 2009-2010 ανέρχονται:

  • Στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες  της Χώρας σε 40.770
  • Στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπ/σης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε) και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης 43.460

Συγκριτικός Πίνακας Εισακτέων ΑΕΙ - ΤΕΙ

Ο αριθμός των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 ανέρχεται στις 84.230. (Ειδικότερα για τις ΑΣΤΕ η αύξηση σε σχέση με πέρυσι είναι κατά 30 θέσεις, κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου υπουργείου).

Επιπλέον, στον παραπάνω αριθμό των 84.230 εισακτέων προστίθενται και οι θέσεις εισακτέων:

  1. Για τις Στρατιωτικές Σχολές 1436
  2. Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας 1900 (κατά προσέγγιση)
  3. Για τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας 26
  4. Για τις Σχολές των  Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού 670 (κατά προσέγγιση)

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 είναι 88.262 θέσεις.

Στον παραπάνω αριθμό συμπεριλαμβάνονται οι 290 εισακτέοι στα Τμήματα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στο Τμήμα  Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ., (τα οποία δεν είναι ενταγμένα στο μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίων).

Από τον ανωτέρω τελικό συνολικό αριθμό των 88.262 θέσεων διατίθενται:

  • 69.588 θέσεις στους μαθητές της Γ΄τάξης του Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β΄) που αντιστοιχούν στο 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Στρατιωτικών και των Αστυνομικών Σχολών, των Σχολών της πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Εμπορικού Ναυτικού  και στο 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν 91.320 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι, δηλαδή όσοι από τους 73.750 μαθητές της Γ΄τάξης ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β΄) θα υποβάλλουν τελικά μηχανογραφικό δελτίο και οι 17.570  απόφοιτοι προηγούμενων ετών που υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος στις φετινές εξετάσεις.
  • 8.777 θέσεις στους κατόχους απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης των ημερήσιων Γενικών Λυκείων, οι οποίοι εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο το έτος 2008 και παλαιότερα και δεν λαμβάνουν μέρος στις αντίστοιχες εξετάσεις τους έτους 2009. Οι θέσεις αυτές αντιστοιχούν στο 10% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης καθώς και των σχολών των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 17.000 υποψήφιοι.
  • 2.366 θέσεις στους κατόχους πτυχίου Β΄κύκλου ημερησίων ΤΕΕ που θα λάβουν μέρος στις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των τριών μαθημάτων που αντιστοιχούν στο 5% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, των Σχολών Αστυφυλάκων και των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 3.000 απόφοιτοι Β΄κύκλου ΤΕΕ προηγούμενων ετών που θα υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
  • 6.774 θέσεις  στους μαθητές της Γ΄τάξης ημερήσιων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Α΄) που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των τεσσαρων μαθημάτων που αντιστοιχούν στο 15% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, των Σχολών Αστυφυλάκων και των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 13.000 μαθητές.
  • 467 θέσεις στους κατόχους πτυχίου Β΄κύκλου εσπερινών ΤΕΕ που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις και οι οποίες αντιστοιχούν στο 1% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
  • 899 θέσεις, πέρα από τον αριθμό εισακτέων, διατίθενται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις  της Δ΄τάξης των Λυκείων αυτών.

[photo by m00by]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.