XBLOG logo @2x

Νεκρός μαθητής σε πενθήμερη εκδρομή

Η είδηση γνωστή: Μαθητής που συμμετείχε σε πενθήμερη εκδρομή σχολείου από την Ξάνθη στην Κέρκυρα, βρέθηκε νεκρός τη νύχτα στην πισίνα του ξενεοδοχείου που είχε καταλύσει το σχολείο.

Θα βγουν τώρα όλοι στα παράθυρα να αρχίσουν να λένε το μακρύ τους και το κοντό τους. Τι πρέπει να γίνει και τι όχι, αν πρέπει να συνεχίσουν οι πενθήμερες σχολικές εκδρομές, πώς πρέπει να διεξάγονται κλπ.. Καταρχήν ένα είναι σίγουρο κατά τη γνώμη μου: Του χρόνου λιγότερα σχολεία θα είναι αυτά που θα πάνε πενθήμερη, αφού οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί σίγουρα μετά από τέτοια περιστατικά θα είναι πιο διστακτικοί στο να συνοδεύσουν μαθητές σε εκδρομή.

Τελειώνοντας το λύκειο, πήγα και εγώ πενθήμερη εκδρομή. Τότε μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εκδρομής μας, συνέβη και το δυστύχημα με τα παιδιά στα Τέμπη. Το θέμα νομίζω ότι είναι στα ίδια τα παιδιά. ΟΚ, έχουν και οι καθηγητές ευθύνη στο να προσέχουν τα παιδιά κλπ, αλλά δε μπορούν και οι εκπαιδευτικοί να είναι όλη τη μέρα σούζα.

Όλα τα παιδιά περιμένουν πώς και πώς να έρθει η στιγμή που θα πάνε πενθήμερη εκδρομή. Στη Ρόδο, την Κρήτη, την Κέρκυρα ή το εξωτερικό. Δυστυχώς πλέον τα σχολικά χρόνια συνεπάγονται με ατελείωτο διάβασμα, φροντιστήρια και ξανά διάβασμα, διάβασμα, διάβασμα και ελάχιστες ελεύθερες ώρες για διασκέδαση και άλλες δραστηριότητες. Ακούω διάφορους να λένε ότι οι εκδρομές αυτές πρέπει να έχουν “εκπαιδευτικό” χαρακτήρα και όχι να αμολάνε τα παιδιά να πιουν ανεξέλεγκτα. Διαφωνώ. Καλώς ή κακώς η γνώμη μου είναι ότι οι εκδρομές αυτές πρέπει να έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά όχι μόνο εκπαιδευτικό. Δηλαδή περιμένουν τα παιδιά όλα τα χρόνια να πάνε πενθήμερη και θα τα πάρεις να τα γυροφέρνεις όλη μέρα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους;

ΟΚ είχαμε τώρα αυτό το συμβάν, όπως παλαιότερα είχαμε και άλλα, ενώ μπορεί να έχουν συμβεί και άλλα γεγονότα στα πλαίσια των σχολικών εκδρομών τα οποία μπορεί να μην έφτασαν στα αυτιά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Θα το βρω χαζό τώρα να βγάλουν καμιά απόφαση να σταματήσουν τις εκδρομές κλπ.. Εγώ θα ήθελα να δω μέτρα, αλλά μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν και δε θα μείνουν μόνο στα λόγια και τα χαρτιά.

Όπως να μην υπάρχει μόνο ένας οδηγός στο πούλμαν, αλλά δύο οδηγοί. Μην ξεχνάμε ότι σε αυτές τις εκδρομές χρειάζεται οδηγός σχεδόν όλο το 24ωρο. Από νωρίς το πρωί που ξεκινάνε οι περιηγήσεις των παιδιών μέχρι αργά τη νύχτα που μετακινούνται για διασκέδαση. Φαντάζεστε την κούραση ενός οδηγού που είναι στο τιμόνι όλη μέρα για 5 μέρες; Επίσης να γίνονται οι εκδρομές με ασφαλή πούλμαν, σύγχρονα, με καλά λάστιχα και όχι φθαρμένα κλπ. Να έχουν ελεγχθεί τα εστιατόρια ότι έχουν καλά προϊόντα και τα μπαράκια και τα clubs ότι θα σερβίρουν ποτά καλής ποιότητας και όχι μπόμπες. ΟΚ μπορεί να πιουν και ένα δεύτερο ή τρίτο ποτάκι τα παιδιά ή μερικά σφηνάκια, αν είναι καθαρά τα ποτά δε θα πάθουν τίποτα, αν είναι μπόμπες θα πάθουν. Επίσης μπορούν τα ξενοδοχεία τις μέρες εκείνες που γίνονται οι εκδρομές να έχουν μερικά άτομα παραπάνω, όπως πχ να είναι κάποιοι στους περιβάλλοντες χώρους, πισίνα κλπ και κάποιοι άλλοι στο εσωτερικό. Όχι μπάστακες πάνω απ΄ τα παιδιά, αλλά να προσέχουν και να παρακολουθούν διακριτικά. Στο κάτω-κάτω τόσα θα βγάλουν αυτές τις μέρες.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.