XBLOG logo @2x

Νέος Facebook ιός, Πώς να τον αντιμετωπίσετε

Ένας νέος ιός εξαπλώνεται από χθες-προχθές μέσω του Facebook, προκαλώντας “ζημιά” στους υπολογιστές όσων κάνουν το λάθος να τρέξουν το εκτελέσιμο αρχείο που τους ζητείται! Δείτε πώς να καταλάβετε ότι πρόκειται περί του ιού για να τον αποφύγετε!

Αρχικά σας έρχεται κάποιο μήνυμα από κάποιο φίλο σας στο inbox σας στο Facebook, το οποίο έχει για θέμα (subject) τη λέξη “Hello” και μέσα γράφει “I got you a surprise” και ακολουθεί η διεύθυνση ενός blog που είναι στημένο στην πλατφόρμα Blogger της Google.

Μέχρι εδώ όλα καλά, αν απλά ανοίξετε το μήνυμα δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και ο υπολογιστής σας δεν κινδυνεύει.

Αν από περιέργεια κάνετε κλικ στο link που περιέχεται σε αυτά τα μηνύματα θα οδηγηθείτε σε ένα blogspot blog το οποίο όμως θα σας ανακατευθύνει αυτόματα σε μία άλλη σελίδα, η οποία είναι άδεια και το μόνο που περιέχει είναι ένα link, για να “κατεβάσετε” ένα φωτογραφικό άλμπουμ.

Ναι, καλά καταλάβατε, το link δεν σας οδηγεί σε φωτογραφικό άλμπουμ, αλλά σε ένα εκτελέσιμο αρχείο (exe) το οποίο και είναι ο ιός που θα βλάψει τον υπολογιστή σας!

Συγκεκριμένα, αν “τρέξετε” (εκτελέσετε) αυτό το αρχείο, θα απενεργοποιηθεί το firewall που έχετε στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια ο ιός θα αρχίσει να στέλνει μηνύματα στις επαφές σας στο Facebook.

Παραθέτω screenshot από το inbox μου στο Facebook, όπου αυτές τις μέρες έχω λάβει τουλάχιστον 10 μηνύματα από επαφές μου που προφανώς την πάτησαν με τον συγκεκριμένο ιό.

Γι΄αυτό προσοχή, αν δείτε τέτοιο μήνυμα στο inbox σας στο Facebook απλά πατήστε “Διαγραφή”!

Update: Στο freestuff.gr μπορείτε να δείτε πώς να αντιμετωπίσετε τον ιό σε περίπτωση που τρέξετε το εκτελέσιμο αρχείο που αναφέρουμε παραπάνω. Δείτε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ!

Facebook ιός

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.