XBLOG logo @2x

Κούβα: Ο Φιντέλ Κάστρο αποχωρεί από την εξουσία

Ιστορική μέρα για την Κούβα η σημερινή, αφού ο Φιντέλ Κάστρο, μετά από 49 χρόνια στην εξουσία, ανακοίνωσε την απόφασή του να μην επιστρέψει στην προεδρία της Κούβας.

Η επιστολή με την οποία ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εξουσία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Granma και ανέφερε τα εξής: «Στους αγαπητούς μου συμπατριώτες, που πρόσφατα μου έκαναν τη μεγάλη τιμή να με εκλέξουν μέλος του κοινοβουλίου, σας ανακοινώνω ότι δεν θα θελήσω, ούτε θα αποδεχτώ το αξίωμα του προέδρου και του ανώτατου διοικητή όταν η Εθνοσυνέλευση συγκληθεί στις 24 Φεβρουαρίου. Θα ήταν αντίθετο στη συνείδησή μου να αναλάμβανα ευθύνες που θα απαιτούσαν μετακινήσεις και ολοκληρωτική δέσμευση, κάτι το οποίο δεν είμαι, από βιολογικής πλευράς, σε θέση να προσφέρω. Προτεραιότητά μου ήταν να προετοιμάσω, ψυχολογικά και πολιτικά, τον λαό για την απουσία μου, μετά από τόσα χρόνια αγώνων. Δεν σας αποχαιρετώ. Θέλω απλώς να μάχομαι ως στρατιώτης της ιδεολογίας».

Ο αδελφός του Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ Κάστρο, στον οποίο είχε παραδώσει την εξουσία από την 1η Ιουλίου2006, όταν υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση, αναμένεται να οριστεί από την Εθνοσυνέλευση της Κούβας ως ο διάδοχος του Φιντέλ. Άλλωστε τους τελευταίους μήνες ήταν γνωστό το σκεπτικό του Φιντέλ Κάστρο να αποχωρήσει από την προεδρία της Κούβας.

Περισσότερα βιογραφικά στοιχεία για τον Φιντέλ Κάστρο, καθώς και τους σημαντικότερους σταθμούς στη ζωή του, μπορείτε να διαβάσετε στη Βικιπαίδεια.

[photo via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.