XBLOG logo @2x

Κατασπατάληση χρημάτων από το Δήμο Αθηναίων

Με λίγα λόγια: Ο Δήμος Αθηναίων σπατάλησε το ποσό των 942.105 ευρώ για την κατασκευή του portal cityofathens.gr, το οποίο είναι βασισμένο στην open source πλατφόρμα Drupal, ενώ και το theme του portal είναι μία απλή παραλλαγή του Aberdeen theme. Αν και στο site δεν φαίνεται τίποτα από αυτά, τα βλέπεις πολύ εύκολα στον κώδικα της σελίδας επιλέγοντας view > source code [αρκεί να έχεις κάποιες βασικές τεχνικές γνώσεις].

Συγχαρητήρια λοιπόν στο Νικήτα Κακλαμάνη για την τόσο καλή επένδυση που έκανε με τα λεφτά μας, αλλά και στην εταιρεία που υλοποίησε το έργο! Έχουμε πολλά λεφτά και τα ξοδεύουμε αλόγιστα βρε αδερφέ! Αν και, μεταξύ μας τώρα, μπορούσαν να είχαν δώσει στρογγυλά το ποσό του 1.000.000 ευρώ, τι 942.105 ευρώ τώρα και βλακείες!

Πέρα απ΄ την πλάκα νομίζω ότι μιλάμε για σκάνδαλο. Τόσες χιλιάδες ευρώ [942.105 αν δεν προσέξατε το νούμερο] για αυτό το site πραγματικά είναι πέραν κάθε λογικής! Το θέμα συζητιέται από χθες και σε άλλα blogs και έχει τεθεί και το ερώτημα μήπως το έργο αφορά και άλλα θέματα του Δήμου [όπως μηχανοργάνωση, εξοπλισμός], αλλά και πάλι το ποσό είναι εξωφρενικά μεγάλο!

Όπως αναγράφεται στη σχετική σελίδα του cityofathens.gr:

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 75% και από Εθνικούς Πόρους κατά 25%.Φορέας υλοποίησης: Διεύθυνση ΠληροφορικήςΤο έργο αφορά στη δημιουργία κεντρικού σημείου διαδικτυακής πληροφόρησης του Δήμου Αθηναίων για την επικοινωνία των πολιτών και των υπηρεσιών, την ενημέρωση και πληροφόρηση για θέματα της πόλης, την εξυπηρέτηση πολιτών και των επιχειρήσεων.

Αντικείμενο του Έργου είναι:
– Σχεδιασμός και Ανάπτυξη της δικτυακής πύλης
– Λειτουργία και συντήρηση της δικτυακής πύλης

Το διαδικτυακό πληροφοριακό σύστημα του Δήμου Αθηναίων, ενδεικτικά θα υποστηρίξει:

– Τη συλλογή, επιμέλεια και διαχείριση των πληροφοριακών πόρων που σχετίζονται με το εσωτερικό περιβάλλον του Δήμου, τις λειτουργίες του, τη πολιτική της διοίκησης, τις δραστηριότητες και τις κατηγορίες θεμάτων που αφορούν τους πολίτες και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας.

– Τη δυναμική έκδοση των πόρων αυτών στο διαδίκτυο, την ενημέρωση και συνεχή ανανέωση του περιεχομένου ώστε να είναι πάντα επίκαιρο. Την υιοθέτηση ενός συστήματος διαχείρισης περιεχομένου. Στόχος είναι να προσφέρεται η δυνατότητα για ευέλικτη χρήση και αξιοποίηση της πληροφορίας και της γνώσης μέσα από εργαλεία και μεθόδους αποθήκευσης και ανάκτησής της.

– Την επικοινωνία με το κοινό και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον επικοινωνιακό χαρακτήρα της και στην κατεύθυνση αυτή η πύλη πρέπει να δημιουργήσει και να διατηρήσει δίαυλους επικοινωνίας μέσα από ομάδες συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα που αφορούν την πόλη, μηχανισμούς υποβολής προτάσεων και θέσεων, πίνακες ανακοινώσεων, σημεία ενημέρωσης από και προς τον Τύπο.

Το έργο έχει υλοποιηθεί.

Να σημειώσω επίσης ότι το περιεχόμενο του cityofathens.gr δεν διατίθεται ούτε καν στα αγγλικά, πράγμα που θα ήταν χρήσιμο για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα, όχι φυσικά ότι τότε θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ένα τέτοιο χρηματικό ποσό!

Νομίζω ότι αυτό το θέμα είναι ενδεικτικό του πώς ξοδεύονται τα χρήματα που παίρνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δε ξέρω αν το προσέξατε παραπάνω, το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους.

Χθες έστειλα ένα email στο Γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων ζητώντας να με ενημερώσουν αναλυτικά για το έργο αυτό, γνωστοποιόντας μου επιμέρους κόστη που ίσως υπάρχουν στο έργο κλπ. Για να δούμε αν, πότε και τι θα μου απαντήσουν… Αν, πάντως δεν απαντήσουν σε μερικές μέρες, θα τους πάρω και τηλέφωνο και θα είχε ενδιαφέρον νομίζω να πάρουν και άλλοι τηλέφωνο έτσι ώστε να πιεστούν και να δώσουν απαντήσεις.

Παραθέτω μερικά blogs / sites που αναφέρθηκαν στο θέμα:
Insomnia.gr
Magicasland.com
Rec (on)
Papo ‘s log
Vrypan.net

Update [07/01/2008 16:45]: Δείτε σχετική ανακοίνωση του Δ. Αθηναίων εδώ.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.