XBLOG logo @2x

Καρπούζι

ΚαρπούζιΤο καρπούζι είναι ένα φρούτο το οποίο προέρχεται από τη νότια Αφρική. Οι ποικιλίες που καταναλώνονται σήμερα μπορούν να φτάσουν σε βάρος αρκετά κιλά. Το καρπούζι είναι λείο εξωτερικά με σκούρες και ανοικτές πράσινες ρίγες. Το φλούδι του είναι αρκετά σκληρό, με πάχος περίπου ένα εκατοστό και άσπρο χρώμα στο εσωτερικό. Το κύριο μέρος του καρπουζιού στο εσωτερικό είναι μαλακό, κόκκινο, περιέχει μεγάλο αριθμό μαύρων σπόρων (ή και άσπρων) και περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού.

Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες. Μπορεί επίσης να χτυπηθεί στο μπλέντερ και να γίνει γρανίτα ή αναψυκτικό, με ή χωρίς την προσθήκη μικρής ποσότητας αλκοόλ. Μπορεί επίσης να γίνει και φρουτ-παντς, κόβοντάς το στη μέση, αδειάζοντας το ένα μισό και ξαναγεμίζοντάς το με το αλεσμένο περιεχόμενο συν ένα μπουκάλι βότκα και παγάκια.

Περισσότερα στη Wikipedia.

Tο καρπούζι είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα το καλοκαίρι, ή μάλλον το πιο αγαπημένο μου, υπάρχει πάντα στο ψυγείο και σχεδόν όλα τα καρπούζια που αγοράζουμε ξεπερνούν τα 16-17 κιλά το κάθε ένα.

Το καρπούζι όμως, πέρα από ένα άκρως δροσιστικό καλοκαιρινό φρούτο, είναι και πλούσιο σε διάφορα χρήσιμα στοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα έρευνες έχουν δείξει ότι το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρο και θερμίδες, ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη ή χοληστερόλη, κάτι που το καθιστά ωφέλιμο για την υγεία μας. Αναλυτικά για τη χρησιμότητα του καρπουζιού στον ανθρώπινο οργανισμό μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του Νικηφόρου Στάικου στον Γαταδότη.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.