XBLOG logo @2x

Θέατρο: «Επικίνδυνες Σχέσεις», θέατρο Άλμα

Στο θέατρο Άλμα παρουσιάζεται μια από τις παραστάσεις που ξεχώρισαν φέτος στην αθηναϊκή σκηνή. Το μυθιστόρημα του Λακλό “Επικίνδυνες σχέσεις”, γνωστό στους περισσότερους από τις κινηματογραφικές του μεταφορές, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη.

Η ιστορία μεταφέρεται στη δεκαετία του 1930 και αφηγείται τις δολοπλοκίες μιας αδίστακτης γυναίκας, της Μαρτέιγ, που ραδιουργεί εκμεταλλευόμενη τους ανθρώπους και τα αισθήματά τους. Έχοντας ως συνεργό τον πρώην εραστή της, Βαλμόν, επιχειρεί να καταστρέψει τη ζωή μιας νεαρής κοπέλας και μιας θεοσεβούμενης παντρεμένης γυναίκας, της κυρίας Τουρβίλ. Ο νεαρός προσπαθεί να τις αποπλανήσει ερωτικά, υπό τις οδηγίες της Μαρτέιγ, προσποιούμενος τον ερωτευμένο μαζί τους. Θα πέσει, όμως, και ο ίδιος θύμα της πλεκτάνης του, καθώς ερωτεύεται πραγματικά την κυρία Τουρβίλ, γεγονός που θα οδηγήσει και τους δύο στην καταστροφή…

Είναι γεγονός πως το έργο, από την φύση του, καθιστά δύσκολη την θεατρική μεταφορά, καθώς απαιτεί συχνές εναλλαγές. Οι φιγούρες που διαγράφονται στον απαλό φωτισμό και αλλάζουν το σκηνικό είναι αισθητικά άψογες, όμως το εύρημα του Γιώργου Κιμούλη, επαναλαμβάνεται τόσες φορές που καταντά λίγο κουραστικό.

Όσον αφορά τις ερμηνίες, ξεχώρισα την Ράνια Σχίζα με το εκπληκτικό σαρδόνιο χαμόγελο, γύρω από την οποία δένεται η όλη ιστορία. Πολύ καλή στην ερμηνεία της και η Θάλεια Ματίκα, στον ρόλο της εύθραυστης και ευαίσθητης κυρίας Τουρβίλ. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε και ο νεαρός Δημήτρης Σαμόλης, ένα κράμα Μαρκουλάκη και Αλεξανδράκη, που κατά την γνώμη μου ήταν πολύ καλύτερος ερμηνευτικά από τον πρωταγωνιστή Τάσο Ιορδανίδη, τον οποίο θεωρώ πως δεν πέτυχα σε μια καλή του βραδιά. Στις λεπτομέρειες, έχει γίνει επαγγελματική δουλειά για την απόδοση της εποχής, με αποκορύφωμα τα κοστούμια.

Εκείνο που μου έλειψε από την παράσταση, ωστόσο, ήταν η κορύφωση, κάτι που φυσικά ήταν δύσκολο να γίνει με τον τρόπο που είχε εξελιχθεί η ιστορία. Το είδος της σχέσης που αναπτύσσεται ανάμεσα σε Βαλμόν – Τουρβίλ δεν αποδίδεται με τρόπο που να δικαιολογεί την κατάρρευση του ήρωα στην είδηση του θανάτου της και η κραυγή του μοιάζει μάλλον άτοπη.

Παρ΄όλα αυτά, δεν παύει να είναι μια αξιόλογη προσπάθεια, που καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις ακόμη και υπό την σκιά της εκπληκτικής ταινίας του Φρίαρς.

«Επικίνδυνες Σχέσεις» του Κρίστοφερ Χάμπτον

Θέατρο ΑΛΜΑ – Β΄Σκηνή
Αγ. Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15-17, Ομόνοια
Τηλέφωνο: 210 5220100
Ώρες: Πέμπτη – Σάββατο 21:15, Κυριακή 20:00
Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά
Τιμές: €22, €18 (φοιτητικό)

Συντελεστές

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης
Φωτισμοί: Μπάμπης Αρώνης
Πρωταγωνιστούν: Ράνια Σχίζα, Τάσος Ιορδανίδης, Θάλεια Ματίκα, Τζένη Θεωνά, Δημήτρης Σαμόλης, Σταυρίνα Ψιμοπούλου, Αντώνης Αντωνάκος

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.