XBLOG logo @2x

Ευρωεκλογές 2009: Οι δηλώσεις των πολιτικών στελεχών

Από το κλείσιμο της κάλπης παρακολουθούμε και καταγράφουμε τις δηλώσεις των πολιτικών στελεχών για τα πρώτα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. Χαρά, ενθουσιασμός και αίσθημα υπευθυνότητας από τη μία στο ΠΑΣΟΚ, λύπη και προβληματισμός από την άλλη λόγω της μεγάλης ήττας στη Νέα Δημοκρατία. Διαβάστε τις δηλώσεις των πολιτικών στελεχών των κομμάτων.

Ευάγγελος Βενιζέλος

Ευάγγελος Βενιζέλος

«Πρόκειται για μια μεγάλη και καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ, όπως και αν διαβάσει κανείς τα αριθμητικά δεδομένα. Πρόκειται για μία νίκη που προοιωνίζεται αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για μία συντριπτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας που βλέπει την εκλογική της βάση να αποσαθρώνεται σε μεγάλο βαθμό την βλέπει να εξατμίζεται. Βεβαίως μας απασχολεί το ζήτημα της πολύ μεγάλης αποχής, της ασυνήθιστα μικρής συμμετοχής των πολιτών σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Υπάρχει ένα πρόβλημα σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος και σε όλους μας ανήκει η ευθύνη να αποκαταστήσουμε αυτή τη σχέση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης. Η κρίση αυτή δεν αφορά μόνο το κομματικό σύστημα, αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα, όλους τους παράγοντες του δημοσίου βίου και του δημοσίου λόγου. Άρα πρόκειται για μία μέρα πανηγυρισμού βεβαίως για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για μία μέρα ευθύνης, γιατί όπως είπα και το πρωί ψηφίζοντας, καταλογίζει ο πολίτης τις ευθύνες στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αλλά εναποθέτει ευθύνες και ελπίδες στο ΠΑΣΟΚ και την μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Ζήτημα εκλογών τίθεται εκ των πραγμάτων. Το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει την διεξαγωγή εκλογών πολύ πριν τις Ευρωεκλογές, είχε ζητήσει την ταυτόχρονη διεξαγωγή Ευρωεκλογών και εθνικών βουλευτικών εκλογών».

Ανδρέας Λοβέρδος

Ανδρέας Λοβέρδος

«Είναι μια νίκη σήμερα του Γιώργου Παπανδρέου, του ΠΑΣΟΚ, του ελληνικού λαού που θέλει να σταματήσει η παρακμή και να γυρίσει, να γράψει μια καινούρια σελίδα ακμής. Είναι μια νίκη που εμάς μας γεμίζει ευθύνες. Θέλουμε να απευθυνθούμε σε όλους τους πολίτες, στους πολίτες που μας ψήφισαν, σ΄αυτούς που ψήφισαν άλλα κόμματα, σ΄αυτούς που δεν προσήλθαν καν να ψηφίσουν και να τους πούμε ότι από αύριο το πρωί ο τρόπος με τον οποίο θα απευθυνθούμε σε αυτούς θα είναι ένας τρόπος αξιόπιστος, θα πείσουμε ολοένα και περισσότερους ότι το πρόγραμμά μας είναι έτοιμο, ότι είμαστε σοβαροί, ότι συναισθανόμαστε τις αγωνίες των ανθρώπων και θέλουμε πραγματικά ο τόπος να γυρίσει σελίδα. Θέλουμε δύναμη, θέλουμε σοβαρότητα, η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικούς και κόμματα με αξιοπιστία».

Ντόρα Μπακογιάννη

Ντόρα Μπακογιάννη

«Η αποχή πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ. Επίσης πρέπει να προβληματιστούμε για τους Νεοδημοκράτες οι οποίοι σήμερα δεν έκαναν  άλλη επιλογή, αρνήθηκαν όμως συνειδητά να έρθουν να μας στηρίξουν. Πιστεύω ότι με σοβαρότητα θα καθήσουμε κάτω να μελετήσουμε τα αποτελέσματα και θα προσαρμόσουμε την πολιτική μας εκεί που πρέπει. Στις εθνικές εκλογές όπου θα υπάρχει διακύβευμα, διακύβευμα εθνικό, διακύβευμα για την κυβέρνηση της χώρας, πιστεύω ότι εκείνοι οι Νεοδημοκράτες θα ξαναέρθουν στις κάλπες».

Αντώνης Σαμαράς

Αντώνης Σαμαράς

«Πήραμε από τον Νεοδημοκράτη ένα ισχυρότατο μήνυμα. Μας είπε “κάνω αποχή, δεν αλλάζω κόμμα για να πάω αλλού να επενδύσω τις ελπίδες μου, αλλά και δεν θα σας ξαναψηφίσω αν δεν αλλάξετε. Και επομένως αυτό το οποίο σημαίνει για όλους αυτό το μήνυμα είναι περισσότερη δουλειά για όλους και πιο κοντά στον πολίτη, μεγαλύτερη αγκαλιά στον πολίτη».

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

«Αν δούμε αριθμούς, τους αντικειμενικούς των αποτελεσμάτων και δούμε πραγματικά πόσο είναι η αποχή, από πού προέρχεται μπορούμε να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Βεβαίως το μήνυμα ελήφθη, με τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας να είναι στεναχωρημένος. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι όλοι λάβαμε το μήνυμα και έχουμε τα περιθώρια, άλλωστε και στα δύσκολα έχουμε ξαναπροχωρήσει, έχουμε ξαναβάλει πλάτη και μπορούμε πράγματι να ανατάξουμε με τον Καραμανλή και όλους εμάς να ανατάξουμε το πολιτικό σκηνικό. Δεν είναι ανάγκη αυτή τη στιγμή να τα πούμε όλα, αυτή τη στιγμή προέχει να αναλύσουμε πλήρως τα τελικά αποτελέσματα σε απόλυτους αριθμούς».

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.