XBLOG logo @2x

Ευρυζωνικότητα: Ανεπηρέαστη η διείσδυση από την οικονομική συγκυρία

Ανεπηρέαστη από την οικονομική συγκυρία φαίνεται ότι έμεινε η δείσδυση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του έτους που διανύουμε, όπως προκύπτει από την 9η εξαμηνιαία αναφορά για την ευρυζωνικότητα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Συγκεκριμένα η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα στο τέλος του α΄εξαμήνου είναι στο 15,63%, με τις νέες συνδέσεις DSL που πραγματοποιούνταν κάθε μέρα το ίδιο διάστημα να ανέρχονται σε 1871, ενώ η μεγαλύτερη μείωση τιμών παρουσιάζεται στο υψηλό πακέτο πρόσβασης (μέχρι 24 Mbps) όπου παρατηρήθηκε αύξηση των ενεργών συνδέσεων κατά 7,5%.

Το συνολικό μέγεθος των σταθερών ευρυζωνικών γραμμών ανέρχεται σε 1.753.4342, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40,73% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 16,5% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρυζωνικών γραμμών είναι τεχνολογίας DSL, ήτοι 1.745.900. Ακόμη, υπάρχουν περί των 7.534 ευρυζωνικών συνδέσεων λοιπών τεχνολογιών (πχ μισθωμένες γραμμές).

Από το ενημερωτικό του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας που έλαβα πριν από μερικές μέρες, ξεχώρισα τα παρακάτω σημεία:

Σε τροχιά σύγκλισης με την ΕΕ η Ελλάδα

Με βάση τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου του 2009, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά σύγκλισης με την ΕΕ-27. Τα μεγέθη διείσδυσης και ο ρυθμός ανάπτυξης τους ικανοποιούν τα 3 από τα 4 βασικά σενάρια σύγκλισης. Συγκεκριμένα, η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την ΕΕ-27 είναι μικρότερη, με ορατή πλέον τη σύγκλιση με τα μέσα επίπεδα της ΕΕ-273 προς τα τέλη του 2010. Η πτωτική τάση των τιμών συνεχίστηκε και στο α΄εξάμηνο του 2009- διαφαίνονται τάσεις συγκέντρωσης των τιμών σε συγκεκριμένα επίπεδα Η Ελλάδα εντάσσεται πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των χωρών με αρκετά ανταγωνιστικές προσφορές σε 3 πακέτα ευρυζωνικής πρόσβασης: το βασικό (έως και τα 2 Mbps), το μέσο (έως και 8 Mbps) και το υψηλό (έως και 24 Mbps).

Η ανάπτυξη ασύρματων ευρυζωνικών υποδομών μπορεί να διευρύνει την ευρυζωνική κάλυψη

Mε βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εγχώρια πληθυσμιακή ευρυζωνική κάλυψη στις αγροτικές περιοχές ανέρχεται πλέον στο 55% από 50% την προηγούμενη περίοδο μέτρησης. Αυτό σε συνδυασμό με αντίστοιχη αύξηση στις ημιαστικές περιοχές οδήγησε την ευρυζωνική κάλυψη σε εθνικό επίπεδο στο 88% του πληθυσμού, σημειώνοντας αύξηση κατά 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δεδομένου ότι το υπό υλοποίηση έργο ανάπτυξης οπτικών ινών δε φαίνεται να αφορά άμεσα σε αγροτικές περιοχές, το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ προτείνει την ανάπτυξη ασύρματων ευρυζωνικών υποδομών με στόχο να καλυφθούν οποιεσδήποτε άλλες ελλείψεις διαπιστωθούν σε ευρυζωνικές υποδομές μετά από την ολοκλήρωση των έργων του Γ΄ΚΠΣ.

Εκτίμηση βραχυχρόνιας εξέλιξης

Η ζήτηση στο εξάμηνο αναφοράς δε φάνηκε να επηρεάζεται από την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον. Ως συνέπεια και της επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής των παρόχων αλλά και της αποδοχής του ψηφιακού περιβάλλοντος από ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες, οι προοπτικές για το β΄εξάμηνο του 2009 συνεχίζουν να διαγράφονται θετικές… Στο πλαίσιο αυτό διαγράφονται 3 σενάρια:

  • Απαισιόδοξο σενάριο: Η διείσδυση θα κυμαίνεται στην περιοχή του 17%, με επικρατέστερο ποσοστό το 17,18%. Πρόκειται για την περίπτωση όπου ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης υποχωρήσει κατά 20% – 25%.
  • Μέσο σενάριο: Η διείσδυση θα κυμαίνεται στην περιοχή του 17,45% με υποχώρηση του ρυθμού αύξησης κατά 10% με 15%.
  • Αισιόδοξο σενάριο: Η διείσδυση θα κυμαίνεται στο επίπεδο του 17,75% – 17,85% με σχετικά αμετάβλητο ρυθμό αύξησης.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την 14η έκθεση της ΕΕ για την αγορά Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών την 1/1/2009, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 23η θέση στα 27 κράτη μέλη σε όρους ευρυζωνικής διείσδυσης. Με βάση την ισχύουσα ευρυζωνική δυναμική στα κράτη μέλη της ΕΕ με διείσδυση πλησίον των μεγεθών της χώρας, διαφαίνεται η δυνατότητα της χώρας νε βελτιώσει τη θέση της στην σχετική κατάταξη της ΕΕ τουλάχιστον κατά 1 έως και 3 θέσεις στους ερχόμενους 12 μήνες, έναντι των άλλων χωρών – μελών.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.