XBLOG logo @2x

Γαλλία: Έλεγχος άνευ προηγουμένου στο Internet

Ο Κάτω Οίκος του Γαλλικού Κοινοβουλίου ενέκρινε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει στο κράτος έλεγχο άνευ προηγουμένου επί του διαδικτύου. Παρόλο που η κυβέρνηση δηλώνει ότι με το νόμο θα βελτιωθεί η ασφάλεια των κοινών πολιτών, οι ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι πρόκειται για ένα «νέο επίπεδο» λογοκρισίας και παρακολούθησης.

Τα μέλη της γαλλικής διακυβέρνησης αποκαλούν το νόμο αυτό μέτρο κατά του ψηφιακού εγκλήματος, όμως οι ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων από αντίθετα κόμματα υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα σχέδιο λογοκρισίας το οποίο προκαλεί φόβο και απέχθεια, ενώ ξυπνά το φάντασμα του Μεγάλου Αδερφού και του Κράτους Παρακολούθησης.

Η Εθνική Συνέλευση ενέκρινε το πρώτο σχέδιο νόμου που είναι γνωστό ως «Loppsi 2» την περασμένη Τρίτη. Το νομοσχέδιο θα αναγνωσθεί εκ νέου στη Γερουσία, όπου κατά τα φαινόμενα θα εγκριθεί λόγω της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο εγκριθεί, πιθανόν είναι το να τεθεί σε ισχύ από το φετινό καλοκαίρι. Η νομοθεσία αυτή θα έχει δυο μακροχρόνιες συνέπειες: το «Loppsi 2» περιέχει ρυθμίσεις το οποίο θα καταστήσουν τη Γαλλία ως την ευρωπαϊκή χώρα με την περισσότερη λογοκρισία, ρύθμιση, έλεγχο και παρακολούθηση του διαδικτύου.

Το νέο νομοσχέδιο μπορεί στο μέλλον να αναγκάσει τους παρόχους διαδικτύου (ISP) να αποκλείσουν την πρόσβαση σε απαγορευμένες ιστοσελίδες, αν τους δοθεί τέτοια επίσημη οδηγία. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο νόμος «κάνει ευθύνη του κάθε παροχές Υπηρεσιών Διαδικτύου να διασφαλίσει ότι οι χρήστες του δεν έχουν πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο».

Κακόβουλο λογισμικό στην υπηρεσία της γαλλικής κυβέρνησης

Η λίστα απαγορευμένων ιστοσελίδων θα συνταχθεί από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Η προσέγγιση αυτή είναι παρόμοια με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου στη Γερμανία με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας, το οποίο επίσης προβλέπει περιορισμένη πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Το νομοθέτημα τέθηκε σε ισχύ με την υπογραφή του από τον Γερμανό Πρόεδρο Horst Köhler την Τετάρτη, παρόλο που η Γερμανική κυβέρνηση πρόσφατα αποφάσισε ότι δεν επιθυμεί να εφαρμόσει το νόμο με την τρέχουσα μορφή του, μετά τις μαζικές αντιδράσεις των χρηστών του διαδικτύου.

Με το γαλλικό νομοθέτημα, η Αστυνομία και οι Υπηρεσίες Ασφαλείας θα μπορούν να χρησιμοποιούν παράνομα εγκατεστημένο λογισμικό, γνωστό στην αργκό του διαδικτύου ως «Trojan horse», προκειμένου να κατασκοπεύσουν ιδιωτικούς υπολογιστές. Η πρόσβαση σε υπολογιστές πολιτών θα γίνεται εφικτή υπό την επιτήρηση δικαστή.

Το νομοσχέδιο δείχνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy παραμένει στη σκληρή γραμμή του για τα ζητήματα που αφορούν το διαδίκτυο, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Τον περασμένο χρόνο, η διακυβέρνησή του προώθησε τον νόμο HADOPI ο οποίος επιτρέπει στις εταιρείες ISP τη δυνατότητα να εμποδίζουν ή να περιορίζουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο χρηστών των παράνομων ιστοσελίδων διαμοίρασης αρχείων. Με το νέο νομοσχέδιο γίνεται το επόμενο βήμα στη ρύθμιση της χρήσης του διαδικτύου στη Γαλλία.

Πολιτικά κίνητρα

Η σκληρή γραμμή της γαλλικής κυβέρνησης δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Σε λίγες εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν οι περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία. Κατά τις περιφερειακές εκλογές του 2004, το κόμμα UMP του Sarkozy δεν τα πήγε και άσχημα. Με το να εμφανίζει τον εαυτό του ως σκληρό ηγέτη, ο Sarkozy ελπίζει να αποφύγει την επανάληψη της ιστορίας και να συγκεντρώσει υποστήριξη για τις πολιτικές του. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει απογοήτευση από την ηγεσία του και την κυβέρνησή του να συγκεντρώνουν χαμηλά ποσοστά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μπροστά στην αχαλίνωτη οικονομική κρίση, την αυξανόμενη ανεργία, το συντριπτικά μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού και πολλά πολιτικά σκάνδαλα, ο Sarkozy τραβάει το χαρτί του προεδρικού ατού. Ελπίζει ότι ο φόβος του εγκλήματος θα πείσει τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες.

Υπό αυτή την άποψη, δεν υπάρχει πλέον κατάλληλο θέμα από την παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο και το κυνήγι των παιδεραστών εγκληματιών των οποίων η μόνη επιθυμία είναι να αποπλανήσουν αθώα θύματα μέσω των οικιακών υπολογιστών τους. Σύμφωνα με αυτό το επιχείρημα, είναι απαραίτητο να τεθεί έλεγχος επί του ψηφιακού κόσμου και να εισαχθεί η κρατική παρακολούθηση, προκειμένου ένας υπερδραστήριος Μεγάλος Αδερφός να μπορεί να καταπολεμήσει σεξουαλικά αποκλίνοντες του διαδικτύου, οι οποίοι, κατά πάσα πιθανότητα, παραφυλάνε στο Facebook και το Twitter.

Περισσότερα από έλεγχος στο internet

Για την ακρίβεια, το Loppsi 2 περιλαμβάνει περισσότερα από τα μέτρα για τον έλεγχο του διαδικτύου. Τα διάφορα άρθρα του περιλαμβάνουν πλήθος ζητημάτων ασφαλείας που ανέπτυξε ο υπουργός Εσωτερικών Brice Hortefeux, ο στενός σύμμαχος του Sarkozy, ο οποίος προώθησε την πρώτη εκδοχή των νόμων για θέματα ασφαλείας το 2002.

Το νέο πακέτο βρίσκεται σε επεξεργασία από τον Οκτώβριο του 2007 και, σύμφωνα με τον Hortefeux, φούσκωσε από 13 διατάξεις «όπως στο bodybuilding». Πρόκειται για ένα συνοθύλευμα διαφορετικών μέτρων, διαχείρισης ζητημάτων τόσο ανόμοιων όπως δικαστικές διαδικασίες, οδικοί νόμοι, η άμυνα, τα αθλήματα, η ενσωμάτωση ακόμα και ζητήματα που αφορούν τις κηδείες μελών του Επιτελείου Στρατού στη γαλλική περιοχή της Νέας Καληδονίας στον Νότιο Ειρηνικό ωκεανό. Όπως το περιέγραψε η Le Monde, πρόκειται για ένα «ντουλάπι με πολλά συρτάρια».

Εκτός από τα εργαλεία ενίσχυσης της δημοτικής αστυνομίας και των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, περιέχεται επίσης και μια διάταξη η οποία ζητά τον τριπλασιασμό των καμερών παρακολούθησης στη Γαλλία – από τις 20.000 στις 60.000 – μέχρι το 2011. Η διάταξη περιγράφεται αθώα ως «βίντεο-προστασία». Το πακέτο περιέχει συν τις άλλοις σκληρότερες ποινές για τις διαρρήξεις, τις επιθέσεις, την οδήγηση υπό επήρεια μέθης ενώ προβλέπεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας των ανηλίκων.

[via, via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.