XBLOG logo @2x

Βουλή των Εφήβων: Υπάρχουν πουθενά online οι ομιλίες των έφηβων βουλευτών;

Χθες ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις των επιτροπών της ΙΔ΄Συνόδου της Βουλής των Εφήβων. Οι έφηβοι βουλευτές μίλησαν για Εθνική Άμυνα, Εξωτερικές Υποθέσεις, Οικονομία, Εμπόριο, Δημόσια Διοίκηση, Δημόσια Τάξη και Δικαιοσύνη, η Βουλή ωστόσο δε φαίνεται να έδωσε και μεγάλη σημασία στα όσα είπαν, αφού στο δελτίο τύπου για την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων παραθέτουν μόνο τα όσα είπαν οι βουλευτές που προήδρευσαν στις επιτροπές. Ούτε μία γραμμή από λεγόμενα έφηβου βουλευτή δεν παρέθεσαν στο δελτίο τύπου, είναι δυνατόν;

Για βίντεο από τις συνεδριάσεις των έφηβων βουλευτών στο vouliefivon.gr ή στο parliament.gr ούτε λόγος. Ελπίζω κάποιοι από τους έφηβους βουλευτές να διατηρούν blog ή να ξεκινήσουν ένα τώρα και να ανεβάσουν τα όσα είπαν και γενικότερα τις εντυπώσεις, τα σχόλια και τα συμπεράσματά τους από τη Σύνοδο.

“Θαυμάστε” το δελτίο τύπου της Βουλής, που, επαναλαμβάνω, δεν περιέχει ούτε μία φράση από τα όσα είπαν οι έφηβοι βουλευτές. Περιέχει όμως πολλά “επίσημα λογάκια” των βουλευτών που βρέθηκαν εκεί.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των Επιτροπών της Βουλής των Εφήβων

Ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις των Επιτροπών της ΙΔ΄Συνόδου της Βουλής των Εφήβων, που αντιστοιχούν στις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων. Με τις ομιλίες πολλών έφηβων βουλευτών πραγματοποιήθηκαν, λοιπόν, οι συνεδριάσεις των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, καθώς επίσης Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στις οποίες προήδρευσαν, αντίστοιχα, οι βουλευτές Κρινιώ Κανελλοπούλου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Βαΐτσης Αποστολάτος και Άννα Φιλίνη, Αναστάσιος Καραμάριος και Νάσος Αλευράς. Συμμετείχε, επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ παρευρέθη και ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθηγητής Ευάγγελος Χρυσός.

Εκ μέρους της Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων συμμετείχαν ο πρόεδρός της, ομότιμος καθηγητής, τ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο πρωτοπρεσβύτερος, ομότιμος καθηγητής Γεώργιος Μεταλληνός, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης και Σπύρος Βλαχόπουλος, η εκπαιδευτικός Βασιλική Παπαπέτρου και ο τ. σχολικός σύμβουλος Χρήστος Σιγάλας. Οι έφηβοι βουλευτές αναφέρθηκαν στη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, στον ελληνισμό της διασποράς, στα προβλήματα του φυσικού περιβάλλοντος και τα καταναλωτικά πρότυπα, στο ρόλο των Μ.Μ.Ε. και στα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας επισκέφθηκε όλες τις Επιτροπές, άκουσε τις τοποθετήσεις των νέων και τους προέτρεψε να συμμετέχουν πάντα στα κοινά, αναπτύσσοντας εποικοδομητικό διάλογο και αναλαμβάνοντας δράσεις για τα θέματα που τους απασχολούν, τιμώντας έτσι την πεμπτουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η προεδρεύουσα της Επιτροπής βουλευτής κ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε την κοινωνική ευαισθησία και τη δημοκρατική αντίληψη με την οποία προσέγγισαν τα παιδιά το ζήτημα αυτό, επεσήμανε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να τηρούνται οι υπάρχουσες διακρατικές συμφωνίες αλλά και να διαμορφωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται, εκ της θέσεώς της, η χώρα μας.

Την πρόταση να μη διαβάζουν οι έφηβοι βουλευτές γραπτά κείμενα αλλά να μιλούν από στήθους, εκφράζοντας έτσι πιο άμεσα και αυθεντικά τις σκέψεις και τις απόψεις τους, κατέθεσε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, που παρακολούθησε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής αυτής Νάσος Αλευράς τόνισε ότι μέσα σε μια δημοκρατική κοινωνία το πρώτο που πρέπει να μαθαίνουμε είναι η ανοχή στις απόψεις του άλλου, η καλλιέργεια του διαλόγου, ο σεβασμός στη δύναμη του επιχειρήματος. Ανέφερε ότι η παιδεία που παρέχεται στους νέους πρέπει να τους δίνει κίνητρα και ερεθίσματα να προχωρήσει η σκέψη τους, να μορφωθούν ουσιαστικά, να διεκδικήσουν αυτό που θεωρούν ότι τους αξίζει ατομικά και συλλογικά.

Στην αξία του δημοκρατικού διαλόγου και της συμμετοχής στα κοινά αναφέρθηκε η βουλευτής Άννα Φιλίνη, υπογραμμίζοντας ότι το ενεργό ενδιαφέρον και η δράση των πολιτών σε όλα τα επίπεδα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη κοινωνικής συνείδησης και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής για το σύνολο της κοινωνίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Βαΐτσης Αποστολάτος αναφέρθηκε σε ένα απόσπασμα από βιβλίο της Ζακλίν ντε Ρομιγί, η οποία έχει βραβευθεί από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία για τη μεγάλη προσφορά της στα ελληνικά γράμματα: «Η γνώση δεν μας κάνει ούτε καλύτερους ούτε ευτυχέστερους. Η παιδεία όμως που αφυπνίζει και είναι η αυτονομία του πνεύματος μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι, και αν όχι, ευτυχέστεροι. Να μας βοηθήσει να μάθουμε να επωμιζόμαστε το πεζό και να ζούμε ποιητικά τη ζωή μας».

Από την έδρα του Προέδρου της Βουλής ο Δημήτρης Σιούφας κάλεσε στο βήμα τους έφηβους ομιλητές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, που πρώτη φορά φέτος συμμετείχαν στη Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων. Εκπροσωπώντας 28 χώρες, μίλησαν για πολλές παραμέτρους που συνθέτουν τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές για την επίλυσή τους.

«Όλες οι παρεμβάσεις ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και διαβεβαίωσε τα παιδιά ότι οι απόψεις τους θα διαβιβαστούν στην Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς ώστε να τις μελετήσουν και να τις ενσωματώσουν στις πολιτικές που ακολουθούν. Ο κ. Σιούφας συνεχάρη όσους μετείχαν στο πρόγραμμα υπογραμμίζοντας την αξία της συμμετοχής στα δημόσια πράγματα, όπως έρχεται από την κλασική αρχαιότητα, καταγεγραμμένη από τον Θουκυδίδη στον Επιτάφιο του Περικλέους: «Τον μη μετέχοντα των κοινών ουκ απράγμονα αλλά αχρείον ονομάζομεν». Επαίνεσε επίσης τους ομιλητές για την τήρηση του χρονικού ορίου αλλά και για τον περιεκτικό, μεστό λόγο τους.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.