XBLOG logo @2x

Βιομηχανίες + Ρύπανση

Για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος γράφει στη σημερινή Ελευθεροτυπία η Χαρά Τζαναβάρα: Τη ρύπανση που προκαλείται από τις βιομηχανίες, μεγάλο ποσοστό των οποίων αγννούν σε μεγάλο βαθμό (αν όχι εντελώς) τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που είναι υποχρεωμένες να λάβουν, αλλά δε το κάνουν ή το κάνουν ελλειπώς, αφού ελέγχονται ελάχιστα.

Συγκεκριμένα από τις εγκαταστάσεις που ελέγχθηκαν:
– 15,5% δεν είχαν εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων
– 6,7% είχε λήξει η άδεια και δεν είχε ανανεωθεί
– 22,7% επιβαρύνουν με στερεά απόβλητα
– 20,7% επιβαρύνουν με υγρά απόβλητα
– 11,6% συμβάλει στην ατμοσφαιρική ρύπανση
– 10,9% προκαλεί θόρυβο

Μέχρι και στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» διαπιστώθηκαν μετά από καταγγελίες παραλείψεις που αφορούν τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων του, τα οποία διοχετεύονται στη γύρω περιοχή χωρίς καμία επεξεργασία. Για αυτή την παράλειψη μάλιστα επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 430.000 ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας δεν έχει γνωστοποιηθεί αν έχει καταβληθεί ή όχι.

Επίσης, σύμφωνα με όσα γράφονται, από τις επιθεωρήσεις που έκαναν το προηγούμενο έτος οι επιθεωρητές του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., το 42,9% των βιομηχανιών δεν παίρνουν τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται για το περιβάλλον και τις γύρω περιοχές. Επίσης 93 περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα και σε 90 επιβλήθηκαν πρόστιμα που συνολικά έφτασαν τα 2,1 εκατομμύρια ευρώ.

Και λέω τώρα εγώ: Τι να τα κάνω τα πρόστιμα; Γεμίζουν τα δημόσια ταμεία θα μου πείτε, αλλά σε τέτοιες μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις όσο υψηλά πρόστιμα και να επιβάλεις, δεν είναι τίποτα για αυτούς και πάλι τα ίδια (και χειρότερα) θα κάνουν, για να μην αναφέρω τις περιπτώσεις που είτε μειώνονται κατά πολύ τα πρόστιμα είτε τελικά δεν καταβάλονται καθόλου.

Για αυτό το γαμημένο πλανήτη ρε σεις πάνω στον οποίο ζούμε, αναπνέουμε, τρώμε, δουλεύουμε, διασκεδάζουμε θα νοιαστεί ποτέ κανείς; Δηλαδή για να συμμορφωθούμε θα πρέπει να έχουμε το φόβο μη μας βάλουν πρόστιμο; Δε μπορούμε να κάνουμε το αυτονόητο; Μαλάκα βιομήχανε που παρανομείς και γράφεις το περιβάλλον στα @ @ σου, πότε θα καταλάβεις ότι σημασία δεν έχουν μόνο τα ευρώ που κονομάς, αλλά και οι άνθρωποι που ζουν κοντά στη βιομηχανία σου ή ακόμα και αυτοί που ζουν πιο μακριά!

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.