XBLOG logo @2x

Αυξήσεις από σήμερα στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Ούτε δέκα ημέρες δεν πέρασαν από την ημέρα που εισηγήθηκε τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ο Mr “manager” Τάκης Αθανασόπουλος και ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, αφού είδε και τις εισηγήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ενέκρινε αυξήσεις μέχρι 8% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ισχύουν από σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, και συνοπτικά να αναφέρουμε ότι στα οικιακά τιμολόγια φτάνουν το 8%, στα εμπορικά 6%, στα βιομηχανικά 8%, ενώ νέα αύξηση κατά 8% θα επιβληθεί από τον Ιούλιο του 2008.

Όπως διαβάζω στο news.ert.gr, το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε και τη ρήτρα καυσίμων επί των τιμολογίων της ΔΕΗ που τόσο πολύ ζητούσε ο κος Αθανασόπουλος, η οποία θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2009,  εφόσον οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου παρουσιάσουν αποκλίσεις πάνω από 10% (με τιμές αναφοράς για το μαζούτ 290 ευρώ/mt και το φυσικό αέριο 25,5 ευρώ/MWhΦΑ).

Αναλυτικά οι αυξήσεις και οι αναπροσαρμογές στα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν ως εξής:

Τιμολόγια μέσης και χαμηλής τάσης

  • τα οικιακά τιμολόγια με μονοφασική παροχή και κατανάλωση από 801 μέχρι 2000 KWh/τετράμηνο κατά 6%
  • τα νυκτερινά οικιακά τιμολόγια αυξάνονται κατά 5%
  • τα οικιακά τιμολόγια με τριφασική παροχή και κατανάλωση από 0 μέχρι 2000 KWh/τετράμηνο αυξάνονται κατά 7%
  • τα οικιακά τιμολόγια με μονοφασική ή τριφασική παροχή και κατανάλωση άνω των 2000 KWh/τετράμηνο αυξάνονται κατά 8%
  • τα τιμολόγια εμπορικής χρήσης μέσης και χαμηλής τάσης κατά 6%
  • τα τιμολόγια βιομηχανικής χρήσης μέσης και χαμηλής τάσης κατά 8%
  • τα τιμολόγια αγροτικής χρήσης χαμηλής τάσης κατά 4%
  • τα τιμολόγια αγροτικής χρήσης μέσης τάσης κατά 8%
  • τιμολόγια φωτισμού οδών και πλατειών κατά 8%

Τιμολόγια υψηλής τάσης

  • Από τη 1η Δεκεμβρίου 2007, τα υφιστάμενα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξάνονται κατά 10%.
  • Από την 1η Ιουλίου 2008 απελευθερώνονται με ανώτατη αύξηση 10% επί των ισχυόντων κατά την 30η Ιουνίου 2008 τιμολογίων.

Δεν αυξάνονται καθόλου τα τιμολόγια πολυτέκνων, καθώς και τα οικιακά τιμολόγια με μονοφασική παροχή και κατανάλωση μέχρι 800 KWh το τετράμηνο.

Εν τω μεταξύ, όπως διάβασα πριν από λίγο στο neolaia.gr, είχε προταθεί από το Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών [έχουν και blog] να κατεβάσουμε όλοι στις 12:00 για 15 λεπτά τον γενικό διακόπτη παροχής ρεύματος, σαν διαμαρτυρία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το κάνατε; (δυστυχώς πριν από λίγο διάβασα τα σχετικά post)

Τέλος, για να κλείνω αυτό το post, να πω ότι είμαι περίεργος να δω που θα φτάσουν αυτές οι αυξήσεις στο μέλλον και περιμένω με αγωνία να δω τι επενδύσεις θα κάνει επιτέλους αυτή η διοίκηση. Θα εκσυγχρονιστούν επιτέλους τα παμπάλαια συστήματα της ΔΕΗ;

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.