XBLOG logo @2x

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος [1939-2008]

Εκοιμήθη στις 5:15 το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μετά τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσίασε η υγεία του χθες αργά το βράδυ. Ο ίδιος ένιωθε έντονη δυσφορία, τον επισκέφθηκε άμεσα η ιατρική ομάδα που τον παρακολουθεί, ενώ γύρω στις 3:00 τη νύχτα ο μακαριστός έπεσε σε κώμα, για να αφήσει την τελευταία του πνοή δύο ώρες αργότερα στην κατοικία του στο Παλαιό Ψυχικό.

Το σκήνωμα του Μακαριστού Χριστόδουλου βρίσκεται στη Μητρόπολη, όπου συρρέει πλήθος πιστών, αφού ξεκίνησε το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία, ο Αρχιεπίσκοπος θα κηδευθεί με τιμές αρχηγού κράτους και θα ταφεί στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Η μέρα της κηδείας του θα είναι αργία για το Δημόσιο και τους δημοτικούς υπαλλήλους, ενώ η χώρα έχει κηρυχτεί σε τετραήμερο εθνικό πένθος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος (17 Ιανουαρίου, 1939 – 28 Ιανουαρίου, 2008) γεννήθηκε στη Ξάνθη και το κοσμικό του όνομα ήταν Χρήστος Παρασκευαΐδης. Μαθήτευσε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων. Το 1962 έλαβε το πτυχίο της Νομικής και το 1967 το πτυχίο της Θεολογικής. Ήταν διδάκτωρ της Θεολογίας, πτυχιούχος της γαλλικής και αγγλικής γλώσσας, γνώστης δε της ιταλικής και γερμανικής γλώσσας. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1961 και πρεσβύτερος το 1965. Διετέλεσε επί 9 χρόνια ιεροκήρυκας και πνευματικός προϊστάμενος του Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσας) στο Παλαιό Φάληρο. Χρημάτισε επίσης γραμματέας και αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου επί αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου και Σεραφείμ. Το 1974 εξελέγη Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού. Έλαβε μέρος σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές στο εξωτερικό. Συνέγραψε πλήθος Θεολογικών και ηθικοπλαστικών κειμένων. Αρθρογράφησε στον εκκλησιαστικό τύπο και σε εφημερίδες. Το 1998 εξελέγη από την ιεραρχία Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Ήταν Πρόεδρος του Δ.Σ της Σιβιτανιδείου Σχολής.

To καλοκαίρι του 2007 ο Αρχιεπίσκοπος ασθένησε σοβαρά και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση, στις 8 Οκτωβρίου, χωρίς όμως να γίνει μεταμόσχευση ήπατος, όπως σχεδιαζόταν. Σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν, η ηπατική μεταμόσχευση ήταν αδύνατη εξαιτίας μεταστάσεων καρκίνου στην κοιλότητα του περιτοναίου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου συνέχισε τη θεραπεία του. Ο Αρχιεπίσκοπος έπασχε επίσης από κίρρωση του ήπατος και από ηπατίτιδα. Στις 16 Νοεμβρίου τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι Συνοδικοί Μητροπολίτες. Μια μέρα πριν είχε υποβληθεί σε αξονική τομογραφία, καθώς η θεραπευτική αγωγή που ακολουθούσε του δημιουργούσε παρενέργειες και σταδιακή επιδείνωση της υγείας του. Στα τελευταία στάδια της ασθένειας του αρνήθηκε περαιτέρω ιατρική αγωγή.

Στις 28 Ιανουαρίου του 2008 ο Αρχιεπίσκοπος άφησε τη τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών. Εκοιμήθη στην οικία του, οπως ο ίδιος ζήτησε, χωρίς να μεταφερθεί στο νοσοκομείο κατά την επιδείνωσή της υγείας του που τον οδήγησε στο να καταλήξει. Την ημέρα του θανάτου του, η ελληνική κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών κήρυξε τετραήμερο εθνικό πένθος, ενώ ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος θα κηδευτεί την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008 από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών με τιμές εν ενεργεία αρχηγού του Ελληνικού Κράτους.

[via, via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.