XBLOG logo @2x

Αρχαία Αγορά των Αθηνών: Τρισδιάστατη στο Google Earth

Την τρισδιάστατη αναπαράσταση της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών έχουν την δυνατότητα να βλέπουν πλέον όλοι οι χρήστες του internet στο Google Earth (δείτε σχετικά στο 3d.athens-agora.gr), χάρη στο έργο “Αρχαία Αγορά των Αθηνών” που αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, έργο το οποίο μάλιστα απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό. Έτσι πλέον γίνεται εφικτή και από απόσταση η εμπειρία της τρισδιάστατης περιήγησης στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, αφού ο καθένας μπορεί μέσα από το Google Earth να περιπλανηθεί στα κτίρια και τα μονοπάτια της, όπως ακριβώς ήταν στην αρχαιότητα.

Η αναπαράσταση της Αρχαίας Αγοράς γίνεται σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ιστορίας της:

  • την Κλασική περίοδο
  • την Ελληνιστική περίοδο και
  • τη Ρωμαϊκή περίοδο

Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να αντιληφθούν την εξέλιξή της στο πέρασμα του χρόνου και τη μεταβολή των λειτουργιών του χώρου από εποχή σε εποχή.

To έργο «Αρχαία Αγορά των Αθηνών» του ΙΜΕ έλαβε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό που αφορούσε στην ανάπτυξη 3D περιεχομένου στο Web με τη χρήση του Collada, ενός διεθνώς αναγνωρισμένου προτύπου για την αξιοποίηση τρισδιάστατων εφαρμογών στο internet.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Kronos Group, φορέας ο οποίος ασχολείται με την προώθηση ανοιχτών προτύπων στον τομέα των τρισδιάστατων γραφικών και ιδρύθηκε από κορυφαίες εταιρίες στο χώρο των τρισδιάστατων γραφικών, όπως 3Dlabs, ATI, Discreet, Evans & Sutherland, Intel, NVIDIA, SGI και Sun Microsystems και τη Media Grid Immersive Education Initiative, μία διεθνή σύμπραξη πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων για την προώθηση ανοιχτών προτύπων σε θέματα Εικονικής Πραγματικότητας και μάθησης μέσω παιχνιδιών. Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στο colladacontest.com.

To έργο «Η Αρχαία Αγορά των Αθηνών» στο Google Earth αναπτύχθηκε ολοκληρωτικά από το Τμήμα Τρισδιάστατων Γραφικών και Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

[via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.