XBLOG logo @2x

“Αποδείξεις” για την Μαύρη Εργασία

Παρακολούθησα την εκπομπή “Αποδείξεις” που χθες είχε ως θέμα την μαύρη – ανασφάλιστη εργασία, που στην Ελλάδα ανθεί για τα καλά και το κράτος απ΄ότι φαίνεται δεν διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς για να την πατάξει. Το 2008 η Επιθεώρηση Εργασίας σε 1.100.000 ελέγχους εντόπισε 2.127 ανασφάλιστους εργαζόμενους, ενώ το ίδιο έτος οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΙΚΑ πραγματοποίησαν 21.496 ελέγχους και εντόπισαν 18.371 ανασφάλιστους.

Παρουσιάστηκαν διάφορα περιστατικά μαύρης εργασίας, από τους αλλοδαπούς εργάτες στο Άργος που μαζεύουν πορτοκάλια από τις 6:30 το πρωί μέχρι τις 7:30 το βράδυ με μεροκάματο 15 ευρώ και μένουν σε χώρους χειρότερους κι από φυλακές, καθαρίστριες συνεργείων καθαρισμών που εργάζονται σε υπουργείο και τους “γράφουν” λιγότερες ώρες από αυτές που εργάζονται. Στην εκπομπή μίλησε επίσης η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έδεσσας που είπε ότι στις εργάτριες εκεί δίνουν μεροκάματο 27 ευρώ, αλλά τις αναγκάζουν να υπογράφουν ότι παίρνουν 50.

Μαύρη εργασία όμως δεν υπάρχει μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον δημόσιο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Ελληνικών Ταχυδρομείων σε κάποια πόλη της Ελλάδας (δεν διευκρινίστηκε σε ποια), όπου συμβάνει το εξής: Συμβασιούχοι που έληξαν οι συμβάσεις τους συνεχίζουν και εργάζονται και τα μαύρα χρήματα που τους δίνονται ως αμοιβή προέρχονται από πλασματικές υπερωρίες των κανονικών υπαλλήλων! Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που κάνουν σωστά τη δουλειά τους και θα έπρεπε να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους καρεκλοκένταυρους… Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ανδρέας Τρούπης είχε αναθέσει τον καθαρισμό του πανεπιστημίου σε ιδιωτική εταιρεία καθαρισμών. Η εταιρεία όμως εκμεταλλευόταν τις καθαρίστριες και αυτές απευθύνθηκαν στον πρύτανη, ο οποίος κατήγγειλε τη σύμβαση και προσέλαβε τις καθαρίστριες στο πανεπιστήμιο. Έτσι, από εκεί που αμοίβονταν με 300-350 ευρώ, η αμοιβή τους πλέον ανέβηκε στα 900 ευρώ, με ασφάλιση κλπ.

Προς το τέλος της εκπομπής άκουσα τον παρουσιαστή της εκπομπής Νίκο Ευαγγελάτο να λέει ότι η μαύρη εργασία ανθεί ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, οπότε και προβλήθηκε σχετικό βίντεο, θα ήθελα όμως να ακούσω την άποψή του για την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία στην οποία εξαναγκάζονται δεκάδες νέοι δημοσιογράφοι. Εργασία που πολλές φορές βαφτίζεται “πρακτική” και μπορεί να διαρκέσει 3, 6, 12 μήνες ή και πολύ περισσότερο…

Μαύρη Ανασφάλιστη Εργασία - Στοιχεία ΙΚΑ 2008

Εργάτης από το Αφγανιστάν αμοίβεται με 15 ευρώ για 13 ώρες δουλειάς

Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου κος Ανδρέας Τρούμπης

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.