XBLOG logo @2x

Ανεξάρτητο το Κόσοβο

Κράτος των Βαλκανίων θεωρείται πλέον το Κόσοβο, καθώς το Κοινοβούλιο του Κοσόβου ψήφισε την κήρυξη ανεξαρτησίας του από τη Σερβία.

Με πανυγηρισμούς δέχθηκαν την απόφαση στην Πρίστινα, ενώ Σερβία και Ρωσία αντέδρασαν σε αυτή την απόφαση. Ο πρόεδρος της Σερβικής Βουλής έκανε λόγο για αποφυγή αντιδράσεων στις προκλήσεις, όπως χαρακτήρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η Σερβική Κυβέρνηση θεωρεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου πράξη «ακύρωσης», η οποία θα εγκριθεί σε συνεδρίαση του Σερβικού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα.

Σε δηλώσεις του ο Τζορτζ Μπους τόνισε πως οι Κοσοβάροι είναι πλέον ανεξάρτητοι και πως η αναγνώριση του κράτους από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνει βάσει του σχεδίου Αχτισάαρι, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. Με δήλωση του την Τρίτη αναμένεται να τοποθετηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Ρουάντα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Σέρβους και Αλβανούς να ταχθούν κατά σε πράξεις βίας ή σε δηλώσεις που θα θίξουν την ειρήνη της κήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν. Μέσω της Ευρωπαικής Ένωσης και του ΝΑΤΟ θα διευθετηθεί η ασφάλεια και η οργάνωση του Κοσόβου, αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σχετικά με το Κόσσοβο.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ένωσης συμφώνησαν πως κάθε χώρα θα αποφασίσει αν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου ή όχι. Ιταλία και Βρετανία αποφάσισαν πως θα προβούν στη διαδικασία αναγνώρισης το Κοσσόβου.

Η Γερμανία αναμένεται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία σε σύνοδο την Τετάρτη, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ. «Όχι» στην ανεξαρτησία θα πει η Ισπανία, καθώς δεν υπάρχει νομική διεθνής βάση για τέτοια ενέργεια, όμως οι Ισπανοί στρτιώτες που μετέχουν στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αποσυρθούν από την περιοχή.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στο Βελιγράδι από ομάδες διαδηλωτών κατά της ανεξαρτησίας. Τα επεισόδια έλαβαν χώρα στην πρεσβεία των ΗΠΑ και επεκτάθηκαν μέχρι την πρεσβεία της Σλοβενίας, που προεδρεύει στην Ευρωπαική Ένωση. Με τη χρήση δακρυγόνων η αστυνομία αργά τα μεσάνυχτα κατάφερε να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.