XBLOG logo @2x

Έρευνα: Συνετοί χρήστες του Ιnternet τα παιδιά 9-16 ετών στην Ελλάδα

Μπορεί τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων να μην χάνουν ευκαιρία να τονίσουν τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά στο ίντερνετ, ωστόσο η τελευταία έρευνα του δικτύου “EU Kids Online II” έρχεται να δείξει ότι τα παιδιά 9-16 ετών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα συγκεκριμένα κάνουν συνετή χρήση του ίντερνετ.

Για την έρευνα ρωτήθηκαν περίπου 23.000 παιδιά ηλικίας 9-16 ετών (το 9% αυτών είναι 9-10 ετών) σε 23 ευρωπαϊκές χώρες και μόλις το 12% αυτών απάντησαν ότι έχουν ενοχληθεί από κάτι που είδαν στο ίντερνετ, με τα περισσότερα παιδιά να απαντούν ότι δεν τους ενόχλησε κάτι από ό,τι είδαν κατά τη περιήγησή τους στο διαδίκτυο.

Όσον αφορά την Ελλάδα συγκεκριμένα, μόλις το 9% των παιδιών από τη χώρα μας που απάντησαν στην έρευνα είπαν ότι ενοχλήθηκαν από κάτι που είδαν στο ίντερνετ, με το 63% των παιδιών να αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά καλά πράγματα στο ίντερνετ.

Επίσης το 2% των παιδιών από τη χώρα μας έχει ανταλλάξει μηνύματα ή εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου μέσω ίντερνετ, ενώ το 11% έχει λάβει υλικό τέτοιου είδους, ωστόσο μόνο το 2% αυτών αναστατώθηκε από αυτή την εμπειρία. Το 3% των παιδιών επίσης δήλωσαν ότι έχουν υποστεί εκβιασμό/εξύβριση μέσω ίντερνετ. Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα σημειώνει τα χαμηλότερα ποσοστά σχετικά με αυτή την εμπειρία, μαζί με Πορτογαλία, Ιταλία και Τουρκία.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά στην Ευρώπη ξεκινούν να κάνουν χρήση του διαδικτύου σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Κατά μέσο όρο η χρήση του ίντερνετ για πρώτη φορά είναι η ηλικία των 7 ετών στη Σουηδία και των 8 ετών σε άλλες βόρειες χώρες.

Στην Ελλάδα, τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν το ίντερνετ στην ηλικία των 11 ετών, ηλικία που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέσο όρο ανάμεσα στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Στις 25 χώρες του δικτύου “EU Kids Online”, το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 9-10 ετών χρησιμοποιούν το ίντερνετ καθημερινά, ενώ για τα παιδιά ηλικίας 15-16 ετών, αυτό ισχύει σε ποσοστό 77%.

Τέλος, ο δημοφιλέστερος χώρος πρόσβασης στο ίντερνετ για τα παιδιά που πήραν μέρος στην έρευνα είναι πρώτα το σπίτι (85%) και αμέσως μετά το σχολείο (63%). Το 48% των παιδιών μπαίνουν στο ίντερνετ από υπολογιστή που βρίσκεται στο υπνοδωμάτιό τους και το 31% σερφάρει στο διαδίκτυο από κινητό τηλέφωνο ή άλλη φορητή συσκευή. Όσον αφορά τη χώρα μας, το 11% των παιδιών 9-16 ετών μπαίνει στο ίντερνετ από φορητή συσκευή, ενώ το 68% από κινητό τηλέφωνο.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.