XBLOG logo @2x

Έρευνα: Η κρίση δεν επηρεάζει τα Gadgets

Οι αγορές τεχνολογικών προϊόντων το πρώτο τρίμηνο του 2010 και παρά την οικονομική ύφεση συνεχίζουν να παρουσιάζουν αύξηση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της GfK. Πιο αναλυτικά… η αγορά τεχνολογικών προϊόντων κινήθηκε ανοδικά με την αγοραστική αξία του 1ου τριμήνου του 2010 να είναι 1,3% υψηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο 1ο τρίμηνο του 2009 φθάνοντας τα 795,5 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στον τομέα της πληροφορικής (+9,4%), στις τηλεπικοινωνίες (+3,9%), των φωτογραφικών ειδών (+2,6%) και στον τομέα των μεγάλων οικιακών συσκευών (+2,1%), που συνέβαλαν επίσης στην αύξηση αυτή.

Ο τομέας των ειδών εξοπλισμού γραφείου και αναλωσίμων συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντική μείωση (-14,5%), καθώς και ο τομέας των ηλεκτρονικών τεχνολογικών προϊόντων (-6,0%), ενώ ο τομέας των μικρών οικιακών συσκευών αν και παρουσιάζει μια αρνητική τάση (-1,3%) για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, δείχνει σίγουρα μια βελτίωση σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2009.

Αναφορικά με τους φορητούς υπολογιστές, σύμφωνα και πάλι με την GfK, παρουσίασαν αύξηση κατά 18,8%, κάτι το οποίο οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στις κυβερνητικές επιδοτήσεις που δόθηκαν στους πρωτοετείς των πανεπιστημίων στις αρχές του έτους. Από την άλλη πλευρά οι επιτραπέζιοι υπολογιστές, παρ’ όλη την μικρή πτώση τους (-1,1%), μπορούν να θεωρηθούν ως «σταθερή» κατηγορία συγκρινόμενη με την έντονη πτωτική τάση που παρουσίαζαν τα δύο τελευταία χρόνια.

Μεταξύ άλλων στην έρευνα της GfK σημειώνεται συνεχής ανοδική πορεία των ψηφιακών κορνιζών οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση (+47,3% σε αξία) ενισχύοντας τον συνολικό τομέα των φωτογραφικών ειδών. Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές απ’ την άλλη, παρουσιάζουν μια μικρή πτώση (-2,5%) που οφείλεται και στις δύο κατηγορίες των compact και των DLSR.

Στο κομμάτι των τηλεοράσεων, ο πόλεμος των τιμών αποτέλεσε τροχοπέδη για τις πωλήσεις τους, εφόσον παρουσίασαν μείωση κατά 15% εξαιτίας της μεγάλης προωθητικής δραστηριότητας. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι σε όγκο, η τηλεόραση συνεχίζει να αυξάνεται το 1ο τρίμηνο του 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο 1ο τρίμηνο του 2009. Επιπλέον, κατά την διάρκεια του 1ου τριμήνου μια ενδιαφέρουσα μάχη για την 1η θέση πραγματοποιήθηκε καθιστώντας την αγορά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι παιχνιδομηχανές συνεχίζουν να αυξάνονται με διψήφιο αριθμό ανάπτυξης, όπως και τα headphones. Τέλος, για μια ακόμη φορά οι πωλήσεις των smartphones εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Τα τελευταία συνεχίζουν να παρουσιάζουν αύξηση με τριψήφιους αριθμούς ανάπτυξης (119,5%), ενώ η αξία τους υπολογίζεται στο 40% της αξίας των κινητών τηλεφώνων, ενώ η θετική αυτή τάση επηρεάζει όλον τον τομέα ανάλογα.

Πηγή: Weekly Telecom [photo]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.