XBLOG logo @2x

Πάσχα στη Χίο: Ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο

Ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Εκτυλίσσεται μεταξύ των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής, στο Βροντάδο, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Χίου.

Η «μάχη» των δύο ενοριών αρχικά γινόταν με όπλα της τότε εποχής, που ονομάζονταν «σουρντάδα», αλλά και με κανόνια, που είχαν φέρει οι κάτοικοι από παροπλισμένα πλοία που βρίσκονταν στην Χίο εκείνη την εποχή. Το έθιμο τότε απαγορεύτηκε από τους Τούρκους κατακτητές, αφού φοβήθηκαν για τυχόν εξέγερση, αφού η «μάχη» έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις. Ο τρόπος όμως για την συνέχιση του εθίμου βρέθηκε γρήγορα, αφού οι κάτοικοι του Βροντάδου αντικατέστησαν με τις ρουκέτες τα όπλα και τα κανόνια.

Κάθε χρόνο ο Βροντάδος συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες που ταξιδεύουν στην Χίο τις ημέρες του Πάσχα μόνο και μόνο για να ζήσει τον ρουκετοπόλεμο από κοντά.

Πώς κατασκευάζονται οι ρουκέτες

Κάθε ρουκέτα αποτελείται από δύο μέρη, το καλούπι και το ρουκετόξυλο, που είναι ένας κύλινδρος, φτιαγμένος από χαρτί και ισχυρή κόλλα. Όπως διαβάζω στο matia.gr, οι «πυροβολιτές» της Χίου γεμίζουν το καλούπι με ένα μείγμα νίτρου θειαφιού και κάρβουνου. Η διαδικασία, όπως και οι αναλογίες των υλικών, αποτελούν την μυστική συνταγή του μείγματος (γόμωσης) των κατασκευαστών. Με αυτή την γόμωση γεμίζουν τα καλούπια και στο κάτω μέρος προσθέτουν το φυτίλι.

Δένουν καλά το γεμισμένο καλούπι πάνω στο ρουκετόξυλο (μία βέργα που έχει συγκεκριμένες διαστάσεις και βάρος) και η ρουκέτα είναι έτοιμη για εκτόξευση!

Η κατασκευή των ρουκετών ξεκινά στην αρχή της Σαρακοστής. Η κάθε ενορία φτιάχνει όσες περισσότερες ρουκέτες μπορεί, αφού νικητής του ρουκετοπόλεμου είναι αυτός που θα ρίξει τις περισσότερες ρουκέτες στον αντίπαλο. Οι θέσεις που θα στηθούν τα «πυροβολεία» επιλέγονται το Μεγάλο Σάββατο. Εκεί στήνονται οι ξύλινες κατασκευές, που ονομάζονται ρουκετοσύρτες, πάνω στις οποίες τοποθετούνται οι ρουκέτες που θα εκτοξευθούν το βράδυ.

Αμέσως μετά τη δύση του ηλίου, το Μεγάλο Σάββατο, ξεκινούν οι δοκιμαστικές βολές. Εκτοξεύονται εκατέρωθεν οι πρώτες ρουκέτες και διορθώνονται οι θέσεις των ρουκετοσυρτών, προκειμένου οι βολές να είναι όσο το δυνατόν πιο εύστοχες. Πλησιάζοντας προς την Ανάσταση, οι βολές πυκνώνουν, ενώ το αποκορύφωμα είναι την στιγμή που ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη». Τότε, χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύονται με στόχο τα καμπαναριά του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής.

Το επίσημο site του Ρουκετοπόλεμου

Ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου έχει και επίσημη ιστοσελίδα, την οποία μπορούμε να επισκεφθείτε με ένα κλικ στο www.rocketwar.gr. Το site δημιουργήθηκε για να καταγράψει αυτό το υπέροχο θέαμα, στο οποίο οι δύο αντίπαλες ομάδες, που αντιπροσωπεύουν τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής, πετούν περισσότερες από 60.000 ρουκέτες στο καμπαναριό της αντίθετης εκκλησίας.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.